Anti luba embrüote geenmanipulatsiooniks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannias antud luba võib elavdada arutelu katseklaasilaste üle.
Suurbritannias antud luba võib elavdada arutelu katseklaasilaste üle. Foto: Frans Lanting / picture alliance / Frans Lanting / Scanpix

Suurbritannias lubati enneaegseid sünnitusi käsitleva uurimisprogrammi raames esmakordselt embrüote geenmanipulatsiooni.

Francis Cricki instituudi teadlase dr Kathy Niakani taotlus uurimisloa laiendamiseks ja embrüote geenmanipulatsiooni lubamiseks sai Suurbritannia ametiasutuselt heakskiidu, kirjutaba ajaleht Bild.

Selline protseduur teostatakse maailmas teist korda ja esimest korda kiideti see eelnevalt ka ametiasutuse poolt heaks. Otsus võib uuesti elavdada arutelu selle üle, kas inimeste geene manipuleerida on eetiline, ja suurendada ka hirmu, et oleme teel katseklaasist tulevate disainitud beebide poole. Eelmisel aastal tegid sarnaseid katseid Hiina teadlased.

Teadlased püüavad välja selgitada, miks ligikaudu 50 protsenti viljastatud munarakkudest ei arene edasi. Nad oletavad, et põhjuseks võib olla vigane geenikood ja püüavad välja selgitada, missugune geen paneb rakud jagunema. Uurijad loodavad, et kui selle veaga embrüod õnnestub eelnevalt avastada, siis saab vältida nurisünnitusi ja edutut kunstlikku viljastamist.

Katsetega kavatsevad teadlased algust teha juba märtsi alguses. Pilootkatsetus peaks aset leidma 30 embrüoga, mis võivad olla maksimaalselt seitsme päeva vanused. Neid uurimistööks naise emakasse viia ei ole lubatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles