Sõeltestid aitavad ennetada lapse arengu mahajäämust

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõeltestitud vastsündinute hulk on Eestis üle 99 protsendi.
Sõeltestitud vastsündinute hulk on Eestis üle 99 protsendi. Foto: SCANPIX

Kui tavapäraselt pöördutakse arsti juurde siis, kui enesetunne on kehv, siis sõeltestimise eesmärk on teatud haiguste avastamine enne esimeste sümptomite teket.


Selleks uuritakse kõiki riskirühma kuuluvaid inimesi, Eestis sõeltestitakse vastsündinud lapsi kahe haiguse – fenüülketonuuria suhtes alates 1993. aastast ja kaasasündinud hüpotüreoosi suhtes alates 1996. aastast, igal aastal avastatakse tänu sõeltestile keskmiselt 1–3 fenüülketonuuriaga ja 2–4 hüpotüreoosiga last, kirjutas Õhtuleht.

Fenüülketonuuria on Eestis üks sagedamaid pärilikke ainevahetushaigusi, mille põhjus on geneetiline – sündides täiesti tervena näiva lapse areng pidurdub ja ravimata juhtudel põhjustab vaimse arengu mahajäämuse juba esimesel eluaastal.

Kaasasündinud hüpotüreoosi ehk kilpnäärme puudulikkuse põhjuseks on kilpnäärme võimetus toota küllaldaselt türoksiini hormooni – türoksiini puudulikkus lapseeas põhjustab nii füüsilise kui ka vaimse arengu mahajäämust. Kasvupeetus ja arengu mahajäämus väljenduvad alles lapse 4.-5. elukuul, kui on juba tekkinud ka pöördumatu ajukahjustus, esimesed haiguse tunnused on vähemärgatavad ja haigusele mitte-spetsiifilised – näiteks loidus, sünnijärgse naha kollasuse püsimine või naha kuivus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles