Hiljutine uuring näitab: arstid on parimad haiglajuhid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstitöö nõuab vastutust.
Arstitöö nõuab vastutust. Foto: Tairo Lutter

Hiljutine uuring on tõstatanud mõtte, et haiglatel oleks viimasel kolmel aastakümnel läinud tunduvalt paremini, kui arste oleks rohkem julgustatud tegevjuhi ametikohta taotlema ja neid oleks tegevjuhiks ka määratud.

Uuringu autor on Londonis asuva Cassi ärikooli (Cass Business School) külalisteadlane Amanda Goodall, kes leidis hästi toimivatel haiglatel selge seose arstidest tegevjuhtidega, kirjutab Med24. Tema uurimus põhineb USA haiglatel, kuid ta ei näe põhjust, miks ei võiks mujal saada sarnaseid tulemusi.

Goodall valis US Newsi ja World Reporti 2009. aasta paremusjärjestuse tabelist 100 juhtivat haiglat kolmel erialal: vähk, seedehäired ning südamehaiguste ravi ja ­kirurgia. Seejärel uuris ta nende tegevjuhtide tausta. Sajast juhtivast vähihaiglast oli 51 raviasutuse tegevjuhiks kvalifitseeritud arst, seedehäiretega tegelevatel üksustel oli 34 meditsiiniharidusega tegevjuhti ning kardioloogiakeskustel 37.

Tema uuring, mis avaldatakse USA ajakirjas Social Science and Medicine, näitas ka, et arstide juhtimisel töötavate haiglate kvaliteeditulemused on umbes 25 protsenti paremad kui ülejäänutel. Järgmisena soovib Godall uurida, missugune seos on haiglajuhi tausta ja haigla käekäigu vahel pikema aja tulemuste põhjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles