Terviseamet: risk haigestuda looduslikult radioaktiivse vee joomisel on väike

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Looduslikke radioaktiivseid aineid sisaldavat vett kasutatakse joogiveena nii Harjumaa kui ka Lääne-Virumaa ja osaliselt Ida-Virumaa põhjapoolsemate piirkondades.
Looduslikke radioaktiivseid aineid sisaldavat vett kasutatakse joogiveena nii Harjumaa kui ka Lääne-Virumaa ja osaliselt Ida-Virumaa põhjapoolsemate piirkondades. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Eestis nagu ka paljudes teistes Euroopa Liidu liimesriikides ammutatakse osa joogiveest põhjaveekogumitest, kus esineb looduslikke radionukliide. Terviseameti sõnul on risk haigestuda sellise vee joomise tagajärjel väike.


Looduslikke radioaktiivseid aineid leidub meil Kambrium-Vendi põhjavees, mida kasutatakse joogiveena nii Harjumaa kui ka Lääne-Virumaa ja osaliselt Ida-Virumaa põhjapoolsemate piirkondades.

Eestis hakati Kambrium-Vendi põhjakihist joogivett laialdasemalt kasutama 50. aastatel, kuna see põhjavee kiht on väga hästi kaitstud pindmise reostuse eest ja hea keemilise koostisega. Joogivesi vastas kõikidele tolleaegsetele normidele.

Radionukliide sisaldust põhjavees, kui ühte joogivee kvaliteedi indikaatoritest, hakati määrama Eestis alates 1994. aastast ja nende alusel efektiivdoose arvutama 2001. aastast. Peamiselt on tegu raadium-226 ja raadium-228. Nii Maailma Terviseorganisatsiooni joogivee kvaliteedi juhendi soovituste kui ka Euroopa Liidu nõuete järgi on efektiivdoosi viitetase 0,1 mSv aastas.

2005. aastal tehti kiirguskeskuse poolt Eestis esimene joogivee riskihindamine, millest selgus, et valdavas osas Kambrium-Vendi põhjavee kasutusalal pole nõue efektiivdoosi osas täidetud. Viimase riskianalüüsi põhjal võime nentida, et enamike puurkaevude joogivees on radionukliidide sisaldusest tulenev tervisekahjustus juhusliku iseloomuga ja vähetõenäoline. Riskianalüüs jätkub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles