Neli võimsat trikki inimeste mõjutamiseks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastel on lihtne inimestele meeldida, sest nende naeratus on siiras.
Lastel on lihtne inimestele meeldida, sest nende naeratus on siiras. Foto: Markus Redmann/ picture-alliance / Scanpix

Inimesed kipuvad teiste üle esmamulje põhjal väga kiiresti otsustama. Psühholoogide sõnul on esmamuljet nelja lihtsa triki abil väga lihtne mõjutada.

Kui meie orbiidile ilmub uus inimene, siis hakkavad meie ajus koos tööle mandelkeha ja vöökääri tagumine osa, mis loovad esmamulje teisest inimeset, kirjutab news.com.au. Psühholoogid usuvad, et järgnevaid lihtsaid nippe kasutades saad seda protsessi kergesti mõjutada, nii et hakkad inimestele kohe meeldima.  ’

1. Anna inimestele põhjus ennast usaldada

Mõne aasta eest uurisid New Yorgi ülikooli neuroloogid, kuidas tekkib esmamulje. Nad leidsid, et üks kõige parem viis inimestele meeldida on anda neile põhjus ennast usaldada ja kõrgelt hinnata.

«Ühiste sotsiaalsete sidemete väljatoomine on tõenäoliselt parim viis usalduse tekitamiseks,» kirjutab Karla Starr ajakirjas Psychology Today. Selleks sobivad näiteks ühised tegevused ja tuttavad. «Pidage meeles, et teete seda tööd aju algelistemates (ja seega kiiremates) osades, ning ülim eesmärk on tekitada inimestes mulje, et teile lähemale tulek ei ole mitte üksnes ohutu, vaid ka väärt nende aega,» selgitab psühholoog.

2. Kinkige neile õnnelik naeratus

Naeratage inimestele nii, et sellest paistab tõelist õnne, poolehoidu ja huvi teiste inimeste vastu. Raamatu «Kuidas teistega rääkida» («How to Talk to Anyone») Leil Lowndes on öelnud intervjuus business Insiderile, et inimesed peaksid hoiduma teistele kohe naeratamast. Selle asemel peaks natuke ootama, inimesele korraks silma vaatama. Alles siis peaks talle kinkima suure ja sooja naeratuse, nii et naeratavad ka silmad.

3. Näita, et oled eluga kursis

Kuigi tundub, et peolaua taga istudes ei ole muud võimalust kui alustada juttu ilma kirjeldamisega, soovitavad eksperdid vestlust elavdada oma teadmistega maailmas toimuva kohta. Selleks, et meeldivat vestlust alustada, on vahel vaja vaid natuke teadmisi.

Väga hea teema on tavaliselt näiteks sport. Menuka raamatu «Spordigeen» («The Sports Gene») autor David Epstein on intervjuus ajalehele The Independent öelnud järgnevat: «Ükskõik, kas see meeldib teile või mitte, aga spordiuudised on suurepärane viis uue tuttavaga vestluse alustamiseks. Ja selleks, et luua spordisõbraga kohe emotsionaalne side, on vaja vaid natuke teadmisi.»

4. Palu uuel tuttaval endale väike teene teha

Siinkohal ei ole juttu suurtest teenetest nagu «äkki sa peseksid mu auto ära» või «mis oleks, kui mu kass koliks nädalavahetuseks sinu juurde». Küsige näiteks, kas vestluspartner saab teile ulatada veinipudeli või soolatopsi.

Võib tunduda küll kummaline, kuid uuringud näitavad, et kui teete kellelegi väikese teene, siis olete palju tõenäolisemalt nõus tegema ka suurema. Seda nähtust nimetatakse Ben Franklini effektiks ja selle põhjus on väga lihtne: õigustame teistele teenete tegemist sellega, et nad meeldivad meile. Meeles tasuks pidada Franklini kuulsat väidet, et inimesed teevad suurema tõenäosusega teeneid nendele, keda nad on juba aidanud, kui nendele, kes neid ise on aidanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles