Ravim, millest ei ole olulist abi luuvalude leevendamisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pregabaliin tõenäoliselt luuvalu vastu ei aita.
Pregabaliin tõenäoliselt luuvalu vastu ei aita. Foto: Dominic Lipinski /PA Wire/ PA Images

Vähihaigetel sageli esinevate luuvalude vähendamiseks on hakatud kasutama pregabaliini, kuid hiljutine uuring näitab, et see ei paranda tegelikult oluliselt patsientide enesetunnet.

Ajakirjas Journal of Clinical Oncology avaldatud uuringusse kaasati 233 inimest, kellel olid radioloogiliste uuringute põhjal luusiirded, kirjutab Med24. Osale uuringus osalenud inimestest anti pregabaliini ja teistele platseebot. Hinnati valude vähenemist, valuvaigistite doosi vähenemist, läbilöögivalude esinemist, meeleolu, elukvaliteeti ja kõrvaltoimete esinemist.

Kuigi laboratoorsed ja kliinilised uuringud on viidanud, et pregabaliinist võiks luuvalude korral kasu olla, ei leitud kogu uuringu jooksul gruppide vahel erinevust valu ega elukvaliteedi osas. Pregabaliini saadud patsientidel oli siiski platseebot saanutega võrreldes parem meeleolu ja lühem läbilöögivalude kestus.

Kuna ülalnimetatud uuringus ei leitud, et pregabaliin luuvalude korral platseeboga võrreldes oluliselt paremini mõjuks, järeldavad autorid, et seda ei peaks luuvalude korral kasutama. Varem on arstid lootnud, et just selle ravimi abil muutub vähihaigete luuvalude vähendamine lihtsamaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles