Arst lükkab ümber toitumisnõustaja soovitused (2)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neerukivid võivad panna kõhu valutama.
Neerukivid võivad panna kõhu valutama. Foto: Panther Media

Uroloogi hinnangul ei ole toitumisnõu jagava firma Nutrilligent neerukivide vältimise kohta jagatav info õige, sest neerukivide tekkel ja toitumisel pole leitud seost.

Sportlastele toitumisnõu pakkuv ettevõte Nutrilligent kirjutab oma blogipostituses «Kuidas ennetada neerukive»: Selles artiklis vaatleme, kuidas mõjutab neerukivide teket toit ja kuidas õige söömise ning erinevate toiduainetega on võimalik kivide teket ära hoida või vaevusi leevendada.

Kuvatõmmis veebilehelt nutrilligent.ee.
Kuvatõmmis veebilehelt nutrilligent.ee. Foto: Kuvatõmmis Nutrilligenti veebilehelt

Postituses soovitatakse tarbida rohkelt vedelikku, hoida tähelepanu all soolatarbimine, vähendada loomse valgu ja oksalaate sisaldavate toitude söömist ning pöörata tähelepanu taimsele toidule ja kaltsiumile.

Loo lõpus tuuakse välja ka kaheksa väidetavat toitumissoovitust neerukivide ennetamiseks:

• Suurenda vedeliku tarbimist (neerukivide puhul peaks päevane veekogus olema ca 2-3 l);

• Vähenda loomse valgu ning suurenda taimse valgu kogust toidus;

• Suurenda taimse toidu osakaalu, kuid piira kõrge oksalaadiga toiduainete tarbimist (spinat, rabarber, lehtpeet, šokolaad jne);

• Vähenda soola ja alkoholi tarbimist;

• Lisa menüüsse tsitruseliste mahla;

• Suurenda kaaliumi tarbimist – kaaliumi puudus suurendab kaltsiumi ja fosfaadi väljutamist uriiniga. Rohkelt kaaliumi sisaldab (kuivatatud) petersell, till, jaanikaunapulber, läätsed, mandlid jms);

• Jälgi, et saaksid toiduga piisavalt kaltsiumi;

• Kaltsiumi imendumiseks on vajalik D-vitamiini saamine. Selleks viibi piisavalt päikese käes, lisa menüüsse D-vitamiini sisaldavaid toite (lõhe, forell, D-vitamiiniga rikastatud piimatooted jne) ning sügis-talvisel perioodil võta juurde toidulisandina.

Üldised tervisliku toitumise soovitused

Põhja-Eesti regionaalhaigla uroloog Ülo Zireli sõnul on tegemist üldiste tervisliku toitumise soovitustega, mis pole valed ka neerukivide tekke ärahoidmiseks. Küll aga pole tema sõnul leitud teaduslikku seost neerukivide tekke ja toitumise vahel.

Ainsaks erandiks on rasvunud, kellel võib olla häiritud kusihappe ainevahetus. «Soovitada võib tõesti toidulisandina, mis vähendab kusekivide tekke riski või siis kaaliumi ja tsitaati rohkelt sisaldavaid toiduaineid,» ütles uroloog.

Zireli sõnul on ainuke seos leitud vedeliku tarbimise, vee koostise ja kusekivide tekke vahel.

«Alkohoolikutel on kive harva – nad joovad palju,» tõdes arst ja lisas, et oluline pole mitte see, kui palju juua, vaid kui palju sellest kehast välja tuleb.

Uroloogi sõnul tuleb juua vähemalt nii palju, et ööpäevane uriini hulk oleks vähemalt 1,5 liitrit. Kui kusekivid on aga juba esinenud, soovitatakse juua isegi kuni 2 liitrit ööpäevas.  

«See võib tähendada näiteks suvel palavaga füüsilist tööd tehes isegi kuni 10 liitri vedeliku tarbimist,» nentis Zirel.

Arsti sõnul ei tasu pudelivett juues jääda kindlaks ühele lemmikule. «Praegusel ajal, kui on popp tarvitada pudelivett, tuleks rõhutada, et pudelifirmasid tuleks tihti vahetada,» lausus ta.

Igal firmal on erinev vee mineraalide koostis, kus võib olla midagi liiga palju ja teist väga vähe. Kui juua ainult ühe firma vett, võib see põhjustada ainevahetushäireid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles