Rootsi suusakuurortites levib suguhaigus

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitte iga suusapuhkus ei lõppe ainult helgete mälestustega.
Mitte iga suusapuhkus ei lõppe ainult helgete mälestustega. Foto: SCANPIX

Ainuüksi veebruaris on juba 2728 rootslast pöördunud sugulisel teel leviva klamüüdia tõttu arstide juurde, kus juures kõige rohkem on haigestunud tuntud suusakuurordi piirkonnas.

Mullu haigestus ligi 38 000 rootslast suguhaigustesse ja tegu on viimase seitsme aasta jooksul kõige kõrgema haigestumisega, kirjutab Local. Kusjuures lõviosa neist ei ela mitte suuremates linnades. Kõige kõrgem on haigestumine Jämtlandis, mis on tuntud ka suusakuurortite piirkonnana.

Selles piirkonnas oli 488 klamüüdia juhtu 100 000 elaniku kohta, samas kuis Stockholmis oli see number 461.

Jämtlandi maakonna terviseametniku Karin Wåhlén-Götzmanni sõnul on sellel kaks põhjust. Östersundis asub ülikool, mis on populaarne ka mujalt tulnud noorte seas, aga ka Jämtlandi suusakuurordid, kuhu tulevad nii turistid ja kus on palju hooajalisi töötajaid. «See näit läheb üles igal talvel, aga ilmselt levib see pigem hooajaliste töötajate kui turistide seas. Me teeme palju teste ja ennetustööd. Me teeme palju tööd mäesuusakeskustes, et ärgitada inimesi abi otsima ning iga kord pärast seda kasvab ka juhtumite arv,» rääkis ametnik.

Rootsi on varem tunnustatud Euroopa suguhaiguste keskuseks, sest seal kasvab nii klamüüdia kui ka süüfilisse haigestumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles