Soome saatkond: Eesti HIV probleem jõuab üle lahe (5)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soomes on HIVsse nakatumine püsinud aastaid samal tasemel, kuid viimasel ajal on probleemiks saanud välisreisil nakatumine.

«Selle pöördumise ettepaneku tegi Briti saatkond ning me liitusime sellega,» rääkis Soome saatkonna pressiesindaja Hannele Valkeeniemi. Soomes on kodumaal HIVsse nakatumine püsinud aastaid samal tasemel ja pole suur.  «Aga pooled heteroseksuaalsed mehed on saanud HIV välisreisidelt,» sõnas Valkeeniemi.

Kõige enam on põhjanaabrid nakkuse saanud Taist ja sellest probleemist on  üle lahe palju räägitud. Aga, et HIVsse nakatutakse ka Venemaal ja Eestis, ei räägita. «Me oleme väga  seotud nii Venemaa kui ka  Eestiga ja seetõttu on see teema meile oluline,» rääkis Soome saatkonna pressiesindaja. Ta rõhutas, et saatkondade ühispöördumise puhul tuleb mõista, et eelkõige on HIV teemaga tegelemine oluline Eesti inimeste endi tervise jaoks ning põhjanaabritel ei ole plaanis hakata kedagi õpetama. «Aga tihti arvatakse, et kui ühest teemast enam ei räägita, siis see probleem on lahenenud. HIV-ga ei ole nii,» rääkis Valkeeniemi.

Kui riigikogu peaks looma pöördumises soovitatud erikomisjoni HIV probleemiga tegelemiseks, siis Soome ei kavatse selle töösse sekkuda ega suunata. «Kui saame, siis aitame, kui on võimalik,» lubas saatkonna esindaja.

Soomes saab HIVpositiivse diagnoosi u 200 inimest aastas ja alates 1980 aastast on selle nakkuse saanuid u 3500. Kui 15 aastat püsi HIVsse nakatumine stabiilsel tasemel, siis 1999. aastast alates on see pisut kasvanud.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles