Saksa teadlased tervendasid mehe HIVst

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksamaa teadlased avaldasid, et neil õnnestus ravida terveks HIVsse nakatunud mees.

Eelmisel nädalal online-ajakirjas Blood avaldatud uurimuses teatasid Berliinis tegutseva meditsiiniülikooli Charité teadlased, et ravisid terveks HIV-sse nakatunud mehe, kes põdes samaaegselt ka ägedat müeloidset leukeemiat, vahendas CNN.

Raviks kasutati keemiaravi ja kiiritust ning luuüdi siirdamist. 2007. aastal tehtud siirdamise ajal lõpetas patsient ka HIV-vastaste ravimite tarvitamise. 13 kuud hiljem tehti talle sama doonori abiga järgmine siirdamine.

Doonori luuüdirakud sisaldasid harvaesinevat pärilikku geenimutatsiooni, mis tekitas talle loomuliku vastupanuvõime HIV nakkusele.

Kolm ja pool aastat pärast ravi ei ole patsiendi organismis mingeid märke leukeemiast ega HI-viiruse paljunemisest ning tema immuunsüsteem on taas täiesti normaalne, raporteerisid teadlased.

Kuigi meetod osutus antud patsiendi puhul tõhusaks, ei pruugi see veel tähendada kindlat edusammu HIV ravimisel. Kriitikute hinnangul on taoline ravi kallis ja meetodi toimimispõhimõte – immuunsüsteemi hävitamine – üliohtlik.

Samas annab patsiendi paranemine tunnistust sellest, et praegune arusaam HIVst on bioloogiliselt korrektne ja kui elimineerida organismist need rakud, mis viirust toodavad ja asendada need mittenakatunud rakkudega, on ravim olemas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles