E-sigarette suitsetavad teismelised hakkavad tõenäolisemalt ka tavasigarette suitsetama (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske uuring toob välja, et e-sigarettide suitsetamine soodustab tavasigarettide tarbimist.
Värske uuring toob välja, et e-sigarettide suitsetamine soodustab tavasigarettide tarbimist. Foto: SCANPIX

Kuigi e-sigarettide suitsetamist peetakse vähem tervist kahjustavaks kui tavaliste sigarettide suitsetamist, on esinenud ka arvamusi, et e-sigarettidest võib kujuneda hüppelaud hariliku suitsetamiseni.

Seda kinnitab ka hiljuti Hawaiil tehtud uuring, mille tulemusena leiti, et teismelised e-sigarettide kasutajad olid hiljem suurema tõenäosusega suitsetajad, vahendab meditsiiniuudiste portaal Med24.

2013. aastal küsitleti 2338 kooliõpilast keskmise vanusega 14 aastat ning uuriti nende e-sigarettide ja tavaliste sigarettide suitsetamise kohta. Aasta hiljem küsiti õpilastelt samu küsimusi uuesti. Selle tulemusena leiti, et võrreldes e-sigarette mittekasutanud õpilastega olid 2013. aastal e-sigarette kasutanud õpilased aasta hiljem kolm korda suurema tõenäosusega tavaliste sigarettide suitsetajad.

Regulaarsed sigarettide suitsetajad said ainult nendest noortest, kes eelnevalt olid regulaarselt e-sigaretti kasutanud. Need tulemused jäid püsima ka pärast andmete kohandamist võimalike segavate tegurite, sealhulgas koduse keskkonna ja vanemate haridustaseme suhtes.

2013. aastal oli e-sigarette kasutanud 31 protsenti ning tavalisi sigarette suitsetanud 15 protsenti õpilastest. Aasta hiljem olid vastavad näitajad 38 protsenti ja 21 protsenti. 2013. aastal nii tavalisi kui e-sigarette suitsetanud õpilased ei olnud aasta hiljem oma tavaliste sigarettide hulka vähendanud.

Uurimuse läbiviinud teadlased juhivad tähelepanu, et tegemist oli puhtalt jälgimisuuringu tulemustega, mis ei võimaldanud välja selgitada põhjus-tagajärg seoseid. Siiski leidsid nad jaanuari lõpus avaldatud uuringutulemustes, et nende järelduste valguses võib teismeliste ligipääsu piiramine e-sigarettidele siiski kaasa tuua soodsaid tulemusi ka rahvatervise seisukohalt.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda meditsiiniuudiste portaalist Med24.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles