Spordifüsioloogia professor selgitab: kui mõistlik on tegelikult pärast trenni end õllega turgutada (2)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes pärast spordi tegemist tahab end õllega turgutada, peaks teadma ka, miks see ei pruugi kõige parem idee olla.
Kes pärast spordi tegemist tahab end õllega turgutada, peaks teadma ka, miks see ei pruugi kõige parem idee olla. Foto: Aldo Luud/Õhtuleht

Kui aasta tagasi tutvustas Jyväskylä ülikooli magistrant oma magistritöö tulemusi, mille kohaselt olla õlu hea sportimisest taastumiseks, siis Tartu ülikooli spordifüsioloogia professor peab sellist seisukohta ennatlikuks.

«Esiteks, õlles naatrium praktiliselt puudub ja teiseks sisaldab õlu alkoholi,» nendib Tartu ülikooli spordifüsioloogia professor Vahur Ööpik, miks õlu ei ole tema hinnangul kõige parem taastumiseks, vahendab ERRi teadusportaal Novaator.

Ta selgitab, et tõsisema treeninguga kaasneb enamasti ka märkimisväärne veekaotus higierituse tõttu ning keha normaalse veetasakaalu saavutamiseks ja taastamiseks on vajalikud spordijoogis leiduvad elektrolüüdid, millest kõige olulisem on naatrium.

«Naatriumi puudumise tõttu puudub õllel spordijoogile omane keha veestaatuse normaliseerumist soodustav efekt,» märgib Ööpik. Samas õlles sisalduv alkohol aga koguni stimuleerib diureesi ehk uriini eritumist, raskendades seetõttu normaalse veetasakaalu saavutamist.

Ka tõdeb Tartu ülikooli spordifüsioloogia professor, et sageli spordiga tegelevad inimesed lihtsalt joovad optimaalseks taastumiseks liiga vähe vett.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda ERRi teadusportaalist Novaator.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles