Laste väärarengut võib põhjustada hoopis Zika-vastane võitlus (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eluks ajaks sandistavas sünnidefektis võib süüdi olla hoopis veevärgis ringlev kemikaal.
Eluks ajaks sandistavas sünnidefektis võib süüdi olla hoopis veevärgis ringlev kemikaal. Foto: Nacho Doce/Reuters/Scanpix

Kui siiani on süüdistatud tuhandete laste ajukahjustust põhjustanud sünnidefektis mikrotsefaalias Zika viirust, siis nüüd väidavad Argentina arstid, et selles tõsises väärarengus on süüdi hoopis Zika-vastaseks võitluseks kasutatav ohtlik kemikaal.

Argentina arstide organisatsiooni Doctors in the Crop-Sprayed Towns sõnul elab suur osa mikrotsefaalia tõttu eluks ajaks sandistunud lapsi piirkonnas, kus sääskede arvu kontrolli all hoidmiseks lisati 2014. aastal kohalikku veevärki kemikaali larvitsiid püriproksüfeen, kirjutab The Telegraph.

«Tuhandete laste väärarengud piirkondades, kus Brasiilia valitsus on lisanud püriproksüfeeni joogiveele, ei ole kokkusattumus, kuigi Brasiilia terviseministeerium püüab selles süüdistada Zika viirust,» ütlevad arstid oma ringkirjas.

Larvitsiid püriprokspfeeni kasutatakse sääsevastsetes väärarengute esilekutsumiseks, selleks et mõjutada sääskede arengut ja paljunemisvõimet. Argentina arstide sõnul on suurima ohvrite arvuga piirkondades seda ohtlikku kemikaali veevärgis ringlevale joogiveele lisatud juba 18 kuud.

Zika viirusesse nakatumine on nende sõnul avastatud vaid väga väikesel osal naistest, kelle lapsed on väärarenguga sündinud. Uuringus, kus osales 3000 Zika viirusesse nakatunud naist, ei avastatud ühelgi lapsel mikrotsefaaliat ja Zikat ei ole ka varem selle raske sünnidefektiga seostatud. Näiteks ei ole ühtegi mikrotsefaalia juhtumit teada Kolumbiast, kus Zika viirus on laialt levinud.

Vastuseks peatasid Brasiilia lõunaosas asuva  Rio Grande do Suli osariigi kohalikud ametivõimud nimetatud kemikaali kasutamise joogivees. «Otsustasime selle toote kasutamise joogivees terviseministeeriumi seisukoha saabumises peatada. Palume aga elanikel endiselt iga võimaliku sääskede paljunemiskoha hävitada,» ütles Rio Grande do Suli osariigi riigisekretär tervise alal, Joao Gabbardo dos Reis.

Brasiilia valitsuse väitel on aga olukord vastupidine. «Zika viiruse ja mikrotsefaalia vahelist seost on näidanud testid ja sellele viitab ka Zika viiruse olemasolu vere- ja koeproovidest ning lootevedelikust võetud proovidest, kuid seost püriproksüfeeni ja mikrotsefaalia vahel ei ole teaduslikult tõestatud,» kirjutab Brasiilia valitsus oma avalduses.

Selle aasta 1. veebruaril kuulutas maailma terviseorganisatsioon WHO Zika ülemaailmseks terviseriskiks, mis vajab sama suurt tähelepanu nagu näiteks Ebola. WHO peadirektor Margaret Chan nimetas Zikat «erakordseks juhtumiks». Esimese USA osariigina kuulutas Zika viiruse leviku tõttu möödunud nädala esmaspäeval eriolukorra välja Havai.

Mikrotsefaaliat seostatakse raskete vaimse arengu häirete ja motoorsete oskuste arengu probleemidega. See sünnidefekt mõjutab ka tahtele allumatuid liigutusi nagu näiteks neelamine ning kehatemperatuuri ja vererõhu kontrollimine. Kõik mikorotsefaaliaga sündinud lapsed vajavad terve elu erilist hoolt. Brasiilias on mikrotsefaalia diagnoositud 462 vastsündinul ja 41 juhul on seda seostatud Zikaga.

Larvitsiid püriproksüfeeni valmistab Jaapani ettevõte Sumitomo, kes on põllumajanduskemikaale tootva rahvusvahelise suurettevõtte Monsanto äripartner.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles