Vangide toidukaebustel pole alust

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanglatoit Tallinna vangla köögis.
Vanglatoit Tallinna vangla köögis. Foto: Toomas Huik/Postimees

Terviseameti värske uuring näitas, et vastupidiselt mitmetele kinnipeetavate poolt saadetud kaebustele, vastab toit Eesti vanglates nõuetele.  

Vanglates lähtutakse kinnipeetavate toitlustamise korraldamisel ning menüü koostamisel sotsiaalministri määrusega «Toidunormid kinnipidamisasutustes» kehtestatud nõuetest, kirjutab terviseamet oma kodulehel.

Terviseameti sihtuuring «Toidunormid kinnipidamisasutustes» näitas, et toitlustamise korraldamise põhimõtted on vanglates üsna sarnased. Iga vangla koosseisus on meditsiiniosakond, kes määrab kinnipeetavate saabumisel neile vajaliku toidunormi. Kinnipeetavad jaotatakse toiduenergiavajaduse järgi nelja rühma.

Kahe nädala toidu keskmine arvestuslik toiduenergia sisaldus vastas nõuetele kõigis vanglates, Harku ja Murru vanglas kahte rühma kuuluvate kinnipeetavate osas isegi ületas normi.Toidunormi määramisel võetakse aluseks inimese vanus, sugu, kehamassiindeks, kehalise aktiivsuse tase ja terviseseisund. Erivajadustega kinnipeetavatele kindlustatakse tervishoiutöötaja ettekirjutusel dieettoitlustamine või antakse lisaks igapäevast lisatoitu.

Erisusi leidub roogade vahetamise sageduses. Kui Tartu, Viru, Harku ja Murru vanglas koostatakse ühe nädala menüü, mis edaspidi kordub ühe kuu jooksul, siis Tallinna vanglas kordub ühe nädala menüü ühe kvartali jooksul. Kehtivaid nõudeid sellega ei rikuta.

Toitu valmistatakse kõigis vanglates personali poolt kohapeal. Nõuetele vastav joogivesi on vajalikus koguses tagatud kõigis kambrites.

Probleemina tuli sihtuuringu käigus väja, et kahe nädala menüüde koostamiseks ja vajalike andmete arvutamiseks on vanglates kasutusel kaks erinevat arvutiprogrammi, mis muudab nõuetele vastava menüü koostamise protsessi keeruliseks. Olukorra lihtsustamiseks soovitas terviseamet täiendada ning ühtlustada vanglates kasutusel olevaid IT-lahendusi selliselt, et menüüde koostamisel oleks võimalik arvutada kõik vajalikud andmed toiduenergia ja toitainete sisalduse kohta ühe programmiga. 

Sihtuuringu läbiviimise põhjuseks oli viimastel aastatel kinnipeetavatelt laekunud kaebuste kasvav trend, milles viidatakse toidunormide mittetäitmisele, mitterahuldavale toitlustamise korraldamisele ja menüü mitmekesisuse piirangutele. Uuring viidi läbi 2015. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles