Vähivormid, mis nõuavad Eestis enim tööealiste elusid

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varases staadiumis avastatud rinnavähist on suur tõenäosus täielikult paraneda.
Varases staadiumis avastatud rinnavähist on suur tõenäosus täielikult paraneda. Foto: SCANPIX

Igal aastal diagnoositakse Eestis vähk enam kui 8000 inimeset, neist ca 3000 on tööealised.

Surma põhjuste registri andmetel registreeriti 2014. aastal tööealistel 946 vähisurma, mis moodustas veerandi kõigist surmadest selles vanusrühmas, kirjutab terviseinfo.

Enim surmasid põhjustasid tööealiste meeste seas kopsuvähk (146 juhtu), maovähk (53 juhtu) ja eesnäärmevähk (36 juhtu) ning tööealiste naiste seas rinnavähk (75 juhtu), emakakaelavähk (35 juhtu) ja munasarjavähk (37 juhtu).

Kasvaja varajase diagnoosimise ja õigeaegse raviga on võimalik suurendada nende inimeste hulka, kes tervenevad. Emakakaelavähi sõeluuringus kasutatava PAP-testi abil on võimalik tuvastada juba vähieelseid seisundeid nii, et nende õigeaegse ravi korral vähki ei tekigi. Emakakaelavähi sõeluuringutele kutsutakse 30–55-aastaseid naisi iga viie aasta järel ning ravikindlustust omavatele inimestele on uuring tasuta.

50–62-aastastel ravikindlustatud naistel on võimalik osaleda iga kahe aasta järel rinnavähi tasuta sõeluuringus. Lisaks statsionaarsetele uuringuid teostavatele Tallinna, Tartu, Pärnu, Narva ja Kohtla-Järve tervishoiuasutustele külastavad kaks mammograafiabussi kateisi maakondasid.

Meestele sõeluuringuid vähi varajaseks avastamiseks ei toimu. Kui perekonnas on esinenud eesnäärmevähki, peaksid mehed alates 45. eluaastast korra aastas perearsti juures kontrollima eesnäärme seisundit, samuti peaksid seda tegema kõik üle 50-aastased mehed.

2016. aasta teisest poolaastast kavandatakse Eestis jämesoolevähi sõeluuringu programmi alustamist. Sihtrühmaks on 60-69-aastased mehed ja naised. Esimesel aastal on uuringusse kaasatud 1956. aastal sündinud, igal järgneval aastal lisatakse sihtrühma üks vanuserühm. Täismahus käivitub uuring 2020. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles