Kõrvetistevastased ravimid võivad põhjustada nõdrameelsust

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi nõdrameelsus tabab inimesi tavaliselt kõrges eas, võiks teha kõik võimaliku selle ärahoidmiseks.
Kuigi nõdrameelsus tabab inimesi tavaliselt kõrges eas, võiks teha kõik võimaliku selle ärahoidmiseks. Foto: Vladimir Godnik/picture alliance/moodboard/Scanpix

Populaarne ravim, mida kasutatakse selleks, et vältida kõrvetisi ja maohappe tagasivoolu söögitorusse, võib põhjustada nõdrameelsust.

Hiljuti selgus, et ravimid, mida võtab 15 miljonit ameeriklast, võivad põhjustada neeruhaigusi ja luumurde, kuid nüüd on andmeid ka selle kohta, et nende võtmine võib tõsta nõdrameelsuse ehk dementsuse riski, vahendab NBC News.

43-aastasel kõneterapeudil Taral oli raske terviseprobleem. Tema maohape voolas söögitorusse tagasi ja haigus oli nii tõsine, et see muutis töö tegemise peaaegu võimatuks. Tal tekkisid häälekurdudele haavandid ja rääkimist takistavad nuppudeks kutsutavad mügarikud.

Üks ravim aitas teda otsekohe. See oli väga levinud maohapet blokeeriv ravim, mida kutsutakse prootonpumba inhibiitoriks. Tara tervis läks palju paremaks, kuid hiljutised uuringud on näidanud, et see ravim võib suurendada neeruhädasid ja luude hõrenemist.

Hiljutisest uuringust selgub ka, et ravim võib selle võtja nõdrameelseks muuta. Avastati, et vähemalt 75-aastastel patsientidel, kes ravimit regulaarselt võtsid, kasvas dementsuse risk 44 protsenti. Kõige suuremas ohus on uuringu kohaselt naised, kes on ravimit võtnud vähemalt 18 kuud. «Isegi kui nõdrameelsus võib mind tabada alles neljakümne või viiekümne aasta pärast, teeb mind murelikuks, et see võib olla ka minu tulevik,» ütles kõneterapeut.

Arstide sõnul võib nende ravimite võtmisel esineda kõrvalmõjusid, sest tegelikult on inimestel maohapet vaja toidu seedimiseks, põletike ennetamiseks ja toitainete imendumiseks. Kaks ravimitootjat ütlesid telekanalile NBC News, et nimetatud ravimid on tavaliselt ohutud ja tõhusad, kui neid kasutatakse vastavalt pakendi infolehele, kuid paljud arstid on siiski mures ja kardavad, et liiga palju patsiente jääb neid ravimeid võtma liiga kaua.

USAs asuva John Hopkinsi meditsiinikooli õppejõud John Clarke on seisukohal, et kui nimetatud ravimitest on võimalik loobuda, ilma et kõrvetised tagasi tuleksid, siis peaks seda ka tegema. Pärast uuringu tulemuste lugemist lõpetas kõneterapeut Tara kõigi kõnealuste ravimite võtmise ja muutis selle asemel hoopis toitumisharjumusi. Tulemuseks on tervisehäda kadumine, ilma et oleks tarvis karta ravimite kõrvalmõjusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles