Möödub 160 aastat nüüdisaegse teadusliku psühhiaatria rajaja sünnist

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikoolis toimub kuulsa psühhiaatriaprofessori auks rahvusvaheline konverents.
Tartu ülikoolis toimub kuulsa psühhiaatriaprofessori auks rahvusvaheline konverents. Foto: Kristjan Teedema

Veebruaris 2016 möödub 160 aastat nüüdisaegse teadusliku psühhiaatria rajaja Emil Kraepelini sünnist. Seitsmel korral Nobeli auhinnale esitatud Kraepelini panust teadussuuna arendamisel tunnustatakse 19. veebruaril Tartu ülikoolis konverentsiga.

2016 möödub 160 Kraepelini sünnist ja 130 aastat ajast, mil 30-aastane Kraepelin valiti Tartu ülikooli psühhiaatria professoriks, teatas Tartu ülikool. Just siis alustas ta teadusliku psühholoogia kui teadusharu rajamist.

Rahvusvaheline konverents «Emil Kraepelin 160/130» toimub reedel, 19. veebruaril 2016 algusega kell 11 Tartu ülikooli aulas. Konverentsi peaesineja on Berliini Humboldti ülikooli professor Erik J. Engstom loenguga «Emil Kraepelin's Inaugural Lecture: Contexts and Legacies».

Tartu ülikooli eksperimentaalpsühholoogia professor Jüri Allik ütles, et Kraepelin on väheseid teadlasi, kelle mõju ja tähtsus on püsinud tänapäevani: «Teaduse andmebaasid näitavad, et igal aastal viidatakse Kraepelini töödele mitusada korda».

Allik kirjeldas, et Tartus olles luges Kraepelin psühhiaatri kõrval ka eksperimentaalpsühholoogia kursust ja tema juhendamisel kaitsti kuus doktoritööd eksperimentaalpsühholoogias. «Seega võib julgelt öelda, et Kraepelin on mitte ainult tänapäeva psühhiaatria, vaid ka eksperimentaalpsühholoogia üks rajaja nii maailmas kui ka Eestis,» ütles Allik.

Kraepelin pidas enda suurimaks teeneks tööväsimuse kulgu kirjeldava kõvera kindlaksmääramist, mis vääris tema meelest Nobeli preemiat. Kolleegid esitasid Kraepelini seitsmel korral Nobeli preemia kandidaadiks, kuid kahjuks jäi tal see tunnustus saamata.

Kraeplen elu ja teadustööd tunnustavad konverentsil «Emil Kraepelin 160/130» ettekannetega Frank Grüner ja Maike Rotzolli Heidelbergi ülikoolist, Nils Hansson Kölni ülikoolist ning Ken Kalling, Erki Tammiksaar ja Jüri Allik Tartu ülikoolist.

Kraepelin sündis Saksamaal Neustrelitzi linnakeses muusikaõpetaja peres, õppis arstiteadust Leipzigi ja Würzburgi ülikoolis, töötas arstina Leipzigi ja Müncheni ülikooli psühhiaatriakliinikutes ning enne Tartusse asumist oli ta töötanud ka juba suuremates psühhiaatria-asutustes Leibuses ja Dresdenis. Tema sulest oli ka juba ilmunud mitu silmapaistvat uurimust, milles ta üldistas kliinilisi materjale ja kasutas eksperimentaalpsühholoogia meetodeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles