Miks on suhkruvaba toit kahjulik?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkruasendajad võivad olla tervisele ohtlikud.
Suhkruasendajad võivad olla tervisele ohtlikud. Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva/Scanpix

I tüüpi diabeeti põdevatele lastele ja täiskasvanutele ei ole maiustused keelatud, kuid oluline on kogus ja aeg, millal neid lapsele antakse. Seevastu suhkruvaba ehk diabeetiline toit võib olla tervisele ohtlik.

Suhkruvabad maiustused sisaldavad tavaliselt sünteetilisi magusaineid, mida küll lubatud kasutada, kuid mida arstid ei soovita siiski sageli ja suurtes kogustes tarvitada, kirjutab Terviseuudised.

Magusaineid kasutatakse paljudes toiduainetes. Enim kasutatakse aspartaami, sahhariini ja kaaliumatsesulfaami. Olemas on kaks suuremat magusainete rühma - intensiivsed ja mitte-intensiivsed magusained.

Intensiivsed magusained on näiteks kaaliumatsesulfaam, aspartaami, sahhariini, tsüklamaat ja sukraloos. Need ei sisalda süsivesikuid ega kaloreid ja ei tõsta seetõttu veresuhkru taset. Intensiivsed magusained ei ole lastele ja neerude ning maksapobleemidega täiskasvanutele lubatud ja need on vastunäidustatud ka rasedatele.

Mitteintensiivsed magusained on fruktoos ja polüoolid (sorbitool, maltitool, isomalt, ksülitool). Neid ei ole soovitav diabeetikul suhkru asendamiseks kasutada, kuna sisaldavad kaloreid ja süsivesikud. Mitteintensiivsed magusained võivad suurtes kogustes kasutamisel põhjustada glükoositaseme tõusu. Samuti võivad need põhjustada kõhuvalu ja -lahtisust.

Suhkruvaba ehk diabeetiline toit ei ole soovitatav, sest:

  • neis on kasutatud magusainete (sobitooli ja fruktoosi) tõttu kõhtu lahtistav toime
  • enamik sisaldab nii süsivesikud kui ka suhkruasendajaid
  • on sageli kaloririkkad ja sisaldavad palju rasva
  • neid tarbiv laps tunneb end sõpradest erinevana.

Tasuks ka meeles pidada, et tehismagusained on kehale võõrad ja nende toime võib selguda alles kolmandal-neljandal põlvkonnal. Tervisehäireid võivad põhjustada näiteks aspartaam, mille lagundamisel võivad tekkida tervist kahjustavad ühendid, ja polüoolid, mis on kõhtu lahtistava toimega. Loomkatsed on ka näidanud, et ksülitooli kasutamine võib põhjustada kasvajate teket.

Seetõttu ei soovita Tallinna lastehaigla arstid oma patsientidele diabeetilise toidu tarbimist, vaid hoopis tavalist tervislikku, kõrge kiudainete ja madalama rasva ning süsivesikute sisaldusega toitu. Riski vähendamiseks peaks toituma võimalikult mitmekesiselt, kasutama erinevaid magusaineid ja tegema puhkepause magusainete tarbimisel.

Loe artiklit ka portaalist Terviseuudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles