Kaheksa nippi parema nägemise saavutamiseks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üha paksemate klaasidega prillide kandmist saab sageli mõne lihtsa nipi abil vältida.
Üha paksemate klaasidega prillide kandmist saab sageli mõne lihtsa nipi abil vältida. Foto: Steve Ullathorne/ArenaPAL/Scanpix

Pooltel juhtudest on nägemise halvenemine põhjustatud silmalihaste ülepingest. Allpool toodud lihtsad võtted lubavad oluliselt vähendada pinget silmades, aga regulaarne harjutamine lubab isegi peatada nägemise halvenemise.

Töö arvutiga, autojuhtimine ja soov olla kursis uute tendentsidega, näiteks, 3D televisioon  - kõik see on kahjulik meie silmadele, kirjutab Terviseuudised. Sellele, et nägemine vajaks abi, viitavad näiteks silmade limaskesta punetus, lõhkenud silma kapillaarid, tunne nagu oleks liivaterad silmades ja valu kulmukaartes. Nägemise korrashoidmiseks ja parandamiseks võiks teha järgnevat.

Silmaharjutused

Kolm lihtsat harjutust, mida tuleks teha vähemalt 2-3 korda päevas:

1. Suru silmad 3-5 sekundiks tugevasti kinni ning seejärel tee järsult lahti. Korda seda 8-10 korda.

2. Hoides pead otse, vaata alguses paremale, siis vasakule. Seejärel vaata üles ja alla. Tee harjutust viis korda.

3. Pane silmad kinni ja tee silmadega ringe alguses päripäeva, siis vastupäeva. Tee harjutust umbes 30 sekundit.

Silmamassaaž

Pane silmad kinni ja masseeri silmamunasid kergete liigutustega päripäeva minuti vältel. Seejärel patsuta neid kergelt. Sõrmepadjakestega masseeri kulmukaari nina poolt oimukohtade suunas. Seejärel istu kaks kuni kolm minutit suletud silmadega.

Palming (Batesi meetod)

Võta sisse mugav asend, aseta küünarnukid lauale, kata silmad peopesadega ja mõtle millegi meeldiva peale. Silmad peavad olema suletud. Täielikuks lõdvestuseks vajavad silmad pilkast pimedust. Enne kui avada silmad, vaata valgust läbi sõrmede, seejärel võta käed silmade eest ära. Oluline on, et palmingu ajal istuksid õieti: kukal, kaeal ja keha ülaosa peavad olema ühel liinil. See on vajalik õigeks vereringluseks ja lõdvestuseks.

Porgand ja mustikad

Porgand ja mustikas on ju tõepoolest olulised silmavitamiinide allikad. Nii et söö võimalikult palju mustika-  ja porgandipirukaid, joo mustika- ja porgandimahla ning söö porgandit ja mustikaid ka toorelt.

Prillid-trenažöörid

Mõned on veendunud, et silmahaiguste ravis on spetsiaalsed perforatsiooniga prillid-trenažöörid täiesti kasutud. Teised aga peavad neid imeravimiks. Püsi siiski  kuskil vahepeal ja kasuta selliseid prille kui sinu silmad on väsinud. Näiteks kui tekib soov lülitada arvuti välja ja heita diivanile pikali, samas kui tööd on veel väga palju. Pane julgesti prillid ette. Peamine, et toas oleks piisavalt valge.

Jooga silmadele

India joogad ravisid silmahaigusi vaadates vett, tuld ja kuud. Teil läheb vaja küünalt ja  joogamatti. Aseta valguse allikas - küünal - poole meetri kaugusele matist. Võta sisse mugav asend, lõdvestu ja vaata leeki. Sealjuures proovi mitte pilgutada silmi ega pöörata pilku kõrvale.

Silmakompressid

Kompressideks kasutatavate lahuste kasulikud komponendid mõjuvad hästi silmaümbruse nahale ja silma limaskestale. Peterselli ja kummeli tõmmis võtavad kiiresti maha põletiku, aga kontrastsed kompressid taastavad hästi vereringet silmalihastes ja silmamunas. Kasuta vaheldumisi külmi ja kuumi padjakesi, vahetades neid iga 3-5 järel.

Punktmassaaž ja nõelravi

Sellised mittetraditsioonilised ravimeetodid nagu punktmassaaž ja nõelravi annavad silmahaiguste ravis päris häid tulemusi. Meetodi valimisel on kõige tähtsam leida kvalifitseeritud spetsialist, kes hakkab seansse läbi viima. Ravi tulemus sõltub just tema meisterlikkusest ja oskusest.

Loe lähemalt portaalist Terviseuudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles