Uus bioprinter toob 3D-prinditud kõrvad ja lõualuud (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võib juhtuda, et tulevikus saavad inimesed näiteks uue nina otse 3D-printerist.
Võib juhtuda, et tulevikus saavad inimesed näiteks uue nina otse 3D-printerist. Foto: Markus Redmann/picture-alliance/Markus Redman/Scanpix

Rühm regeneratiivse meditsiiniga tegelevaid teadlasi esitlesid 3D-printerit, millega saab patsiendi enda rakkudest ehitada lihaseid, luid ja kõhrkudesid, näiteks kõrvu ja lõualuu tükke.

«Kui sul on patsiendile mingisugust koestruktuuri siirdada, võtad temalt väikese koenäidise, mille suurus on võrreldav margitükiga, paljundad neid katseklaasil, paned printerisse, ehitad neist vajaliku koe ja siirdad vajalikku kohta,»  kirjeldas 3D-printeri väljatöötamist eestvedanud Wake Foresti regeneratiivse meditsiini instituudi direktor Anthony Atala ERRi teadusportaalile Novaator loodud lahenduse olemust.

Elusate rakkude printimiseks sobiliku seadme loomisega tegi Atala töörühm algust juba kümnekonna aasta eest ja 2010. aastaks suudeti juba ehitada umbes peopesa suuruseid neerukesi, kuid kudede pikaajalisemaks ellu jäämiseks olid need liiga väikesed.

Atala sõnul on teadlastel nüüd sellele probleemile lahendus: toitaineid ja hapnikku laiali jagava kapillaaride võrgustiku saab asendada mikrokanalitega, elundite ja kudede ajutiseks toestamiseks sobib aga biolagunev plast polükaprolaktoon. «Loomadega tehtud katsed näitavad, et tegu on esimese bioprinteriga, millega on võimalik ehitada inimeste puhul kasutava suurusega kudesid, mida on võimalik enne siirdamist elus hoida mitmeid nädalaid,» ütles professor, kelle sõnul peab uus leiutis enne haiglatesse jõudmist pälvima tervishoiuametite heakskiidu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles