Väike poiss suri vanemate käte vahel (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemad suudlesid poega viimastel eluhetkedel.
Vanemad suudlesid poega viimastel eluhetkedel. Foto: Ferrari Press Agency

Seitsmeaastaselt surnud väikese poisi vanemad avaldasid pildid oma sureva poja viimastest eluhetkedest, selleks et hoiatada inimesi ajukelmepõletiku ohtlike ja kiirete tagajärgede eest.

Suurbritannia abielupaari Claire ja Mark Timminsi poeg Mason suri meningiiti ehk ajukelmepõletikku 2013. aastal kõigest kaks nädalat enne jõule, kirjutab The Sun. Poiss suri nende käte vahel haiglas elustamisaparaadi all. Nüüd avaldasid 37-aastane Claire ja 49-aastane Mark pildid sureva poisi viimastest eluhetkedest, selleks et hoiatada teisi meningiidi ohtlike tagajärgede eest.

Surnud lapse vanemad on esitanud Suurbritannia valitsusele ka palvekirja, milles palutakse vaktsineerida kõik lapsed ajukelmepõletikku tekitava bakteriaalse nakkuse B-grupi meningokoki vastu. Selle on siiani allkirjastanud juba 600 000 inimest, mistõttu on tegemist läbi aegade kõige rohkem allkirju kogunud palvekirjaga.

Foto: Ferrari Press Agency

Mason oli väike õnnelik poiss. Foto: Ferrari Press Agency

Ajalehele Daily Mirror antud intervjuus ütlesid vanemad, et pildid on kõike muud kui ilusad. «Hoidsime neid pööningul karbis, kuni nägime südantlõhestavat fotot kaheaastasest tüdrukutirtsust Faye Burdettist, kes suri sõbrapäeval. Väga paljud inimesed olid sellest šokeeritud ja nii arvasimegi, et kui suudame selle abil midagi muuta, peaksime ka oma fotot kasutama. See oli üsna lihtne otsus. Niipea, kui ma mainisin seda oma mehele, ütles ta, et seda tuleks teha, kui nii hakkavad inimesed meid kuulama,» rääkis surnud poisi ema. «Loodetavasti raputab see inimesi ja nad hakkavad otsima rohkem infot meningiidi kohta. Tahame, et inimesed teaksid, kui ruttu see võib juhtuda.“

Masonil ei olnud löövet, kuid ta ärkas ühel hommikul oksendades ja jäi lastesaadet vaadates magama. Siis viidi ta kiiruga arsti juurde, kes ütles, et poisil on meningiit, kuid siis oli juba liiga hilja. 24 tunni pärast suri ta vanemate käte vahel. «See hetk tuleb mulle iga päev meelde. Saan sellest nüüd juba nutmata rääkida, kuid mu abikaasa ei saa. Ta saab öelda üksnes kaks-kolm sõna ja siis on kõik,» rääkis Claire Timmins.

Foto: Ferrari Press Agency

Haiglasse jõudes oli juba liiga hilja posi elu päästmiseks. Foto: Ferrari Press Agency

«Üks õde lülitas masina välja, teine eemaldas torud ja siis pandi ta meile sülle ja meid jäeti temaga. Tundsime tema südant löömas veel kümme minutit pärast seda kui nad lülitasid aparaadi välja – kuid see muutus aeglasemaks ja aeglasemaks. Ütlesime, et ta süda veel lööb, kuid meile vastati, et see on tavaline. Siis tegid meedikud need pildid ja lahkusid veidi enne kella kolme pärastlõunal. Oli mõni minut vaikust. Me vaid suudlesime ja kallistasime teda ja imestasime, miks see kõik toimus. Kõik kallistasid teda ja jätsid hüvasti ja siis jättis pere mind ja Marki surnud pojaga kolmekesi. Me panime ta tagasi voodisse ning seejärel tuli arst tagasi ja tunnistas ta kel 3.20 surnuks»

Haiglast anti vanematele kaasa karbikene surnud poja käe- ja jalajälje ning surma päeval tehtud fotodega. Neile anti ka pilt, mille õed tegid surmahetkedel. «Hoidsin neid kuid kummutis karbis. Esimesed paar kuud võtsin need iga paari päeva järel vaid mõneks hetkeks välja, et neile korraks pilk heita – see oli ainus võimalus aru saada, et kõik see juhtus päriselt.  Kuid siis panime kõik pööningule suurde mälestuskarpi. Seal need pildid siiani olidki,» rääkis väikese poja kaotanud ema.

Ajukelmepõletiku sümptomid, mis võivad ilmneda kas koos või eraldi:

  • kõrge palavik külmade käte ja jalgadega
  • oksendamine ja söögist keeldumine
  • laps on ärritatud ja ei taha sülle
  • unisus, loidus ja ükskõiksus
  • röhatamine ja kiire hingamine
  • kile või oigav karjumine
  • kahvatu, laiguline nahk ja punane lööve
  • kummis lõge
  • kange kael ja ereda valguse vältimine
  • krambid
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles