Antibiootikumide väärkasutamise tõttu hukkus väga palju inimesi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibiootikumide väära kasutamise tõttu hukkub aastas sama palju inimesi kui liiklusõnnetustes.
Antibiootikumide väära kasutamise tõttu hukkub aastas sama palju inimesi kui liiklusõnnetustes. Foto: Maksim Bogodvid/Sputnik/Scanpix

Antibiootikumide liigsest või valest kasutamisest tuleneva oht võib tulevikus nõuda sadade tuhandete elu, kui teadlikkus ravimite kasutamise osas ei parane, hoiatas homme Eestit külastav Euroopa komisjoni tervisevolinik Vytenis Andriukaitis intervjuus «Aktuaalsele kaamerale».

ERR-i korrespondendile Johannes Trallale antud intervjuus ütles Euroopa komisjoni tervisevolinik Vytenis Andriukaitis, et möödunul aastal hukkus antibiootikumide suhtes resistentsete bakterite tõttu Euroopa Liidus 25 000 inimest ja kogu maailmas 700 000 inimest. See tähendab, et antibiootikumide väärast kasutamisest on saanud ülemaailme oht, mille tagajärjel sureb aastas sama palju inimesi kui liiklusõnnetustes.

Tervisevoliniku sõnul on suur probleem see, et mitmetes liikmesriikides müüakse antibiootikume veel siiani retseptita ja see, et paljud inimesed tarvitavad neid ka siis, kui seda tegelikult vaja ei ole. Selleks, et hoida ära antibiootikumide väärkasutamine on väga oluline, et antibiootikume ei kirjutataks huupi välja enne nakkushaiguse mikrobioloogilist hindamist, millest selgub, kas ja missuguseid antibiootikume haiguse raviks vaja on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles