Taskuapteek hakkab teavitama ravimite koosmõjudest

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MediKeep tuletab nutitelefonis meelde, millal on aeg võtta arstimit.
MediKeep tuletab nutitelefonis meelde, millal on aeg võtta arstimit. Foto: Eero Vabamägi

Ehkki taskuapteegiks nimetatud nutirakenduse MediKeep kasutusvõimalused on praegu veel väikesed, lubab arendaja peagi lisada ravimi aegumise meeldetuletuse ja teavitada kasutajat erinevate ravimite koosmõjudest.

«Lisame apteekide asukohad kaardile «Leia lähim apteek» ja tervise ajaloo, kus on kirjas kõik lahendatud ja lahendamata meelespead, lisaks saab ise vahele kirjutada oma või pereliikme sümptomeid. Saab märkida, kas ravim või meelespea on mõne teise pereliikme oma ja samuti kogu ravimikapi sisu pereliikmega, näiteks elukaaslasega jagada,» lubab osaühingu MediKeep juht Kerti Alev.

Ühe olulisema funktsioonina lubab ta lisada kogu pere ravimikapi analüüsi, mis tähendab, et rakendus ütleb, millistel ravimitel on omavahel koostoime ehk mida ei tohiks koos tarbida ja seda mitte ainult ravimite vaid ka toiduainete kohta. «Näiteks USAs on ravimite valesti võtmise tagajärjel juhtunud õnnetusi rohkem kui autoõnnetusi. Püüame lahendada probleemi, millest vähesed on teadlikud, kuid mis on oluline. Mida rohkem ravimeid inimene võtma peab, seda suurem on risk. Arstid on tihti liiga hõivatud ja nii anname võimaluse inimestel endil rohkem vastutust võtta tõstes nende teadlikkust,» selgitas Alev. 

Küsimusele, kuidas saavad üsna keeruka rakenduse kasutamisega hakkama vanemad inimesed, kes peaks olema selle üks sihtrühmi, vastas Alev: «Oleme teadlikud, et nutitelefonid pole vanurite seas väga populaarsed. Meie hinnangul pole asi niivõrd rakenduses kui üldises probleemis, et telefonid on liiga väikesed ja tundlikul silmal on raske sealt infot maha lugeda, samuti on nupud liiga väikesed, et midagi kirjutada. Samas on moodsad telefonid liiga kallid.»

Ta lisas, et kui inimestel on julgust ja soovi uut rakendust kasutada, siis on MediKeep tagasisideme eest väga tänulik. Peamiselt on see rakendus suunatud pere ravimikapi haldajale, kes saab aidata vanemal inimesel seda kasutada. Selleks võivad olla ka hooldajad ja hooldusõed. «MediKeep on kindlasti tulevikurakendus ja meil on veel palju arendada, et prototüübist kaugemale jõuda. Loodame, et tulevikus on sellest abi kõigil, kes aegajalt ka kodust ravimikappi vaatama peavad,» lausus Alev. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles