Koolilaste verest leiti loomadele mõeldud antibiootikume

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina koolilaste organismist leiti ohtralt antibiootikume.
Hiina koolilaste organismist leiti ohtralt antibiootikume. Foto: Jason Lee/Reuters/Scanpix

Hiljuti Hiinas tehtud uuringu käigus leiti, et kolmandiku koolilaste veres leidub antibiootikume, millest osa kasutatakse tavaliselt loomade ravimiseks.

Hiinas uuriti paljude antibiootikumide sisaldust Shanghai koolilastest ja selgus, et nende veres on ohtlikult palju antibiootikume, vahendab Reuters. Ajakirjanik Adam Jourdan selgitas, et hiinlased tarvitavad asjatult hiiglasliku koguse antibiootikume.

Hiina meedia sõnul tarbitakse seal pool igal aastal maailmas kasutatavatest antibiootikumidest, mida antakse ohtralt nii inimestele kui ka loomadele. Kui antibiootikume tarvitatakse loomade raviks, siis jõuavad need toidu kaudu ka inimeste verre. Hiljuti tehtud uuringu käigus leiti antibiootikume koguni kolmandiku Shanghai koolilaste verest, kusjuures osa koolilaste verest leitud antibiootikumidest kasutatakse tegelikult loomade, mitte inimeste ravimiseks.

Ekspertide hinnangul kasutavad Hiina arstid antibiootikume väga sageli siis, kui selleks ei oleks mingisugust vajadust. Kaks kolmandikku hiinlastest arvab, et antibiootikumid sobivad gripi ja külmetushaiguse raviks, mille tegelikuks põhjuseks on sageli antibiootikumidega ravimatud bakterid ja algloomad. Iga kolmas inimene arvab ka, et antibiootikumidega saab ravida peavalu.

Ka suuremal osal Hiina arstidest ei ole antibiootikumide tegeliku vajaduse ja toime kohta kuigi suuri teadmisi. Nii kirjutatakse antibiootikume sageli välja näiteks neile, kes palavikuga arsti juurde lähevad.

See aitab kaasa antibiootikumide suhtes resistentsete «superbakterite» tekkele, mistõttu sureb igal aastal maailmas väga palju inimesi. Seetõttu võivad tulevikus taas ravimatuks muutuda tuberkuloos ja tripper. Maailma terviseorganisatsiooni prognoosi kohaselt võib olukord Hiinas 2050. aastaks nii hulluks minna, et antibiootikumide suhtes immuunsed haigusetekitajad hakkavad põhjustama kuni miljon surma aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles