Liigne soola tarbimine võib põhjustada tõsiseid tervisehädasid

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui väheses kogustes on sool vajalik, siis liigne soola söömine võib kahjustada maksa ja südant.
Kui väheses kogustes on sool vajalik, siis liigne soola söömine võib kahjustada maksa ja südant. Foto: Fernando Vergara/AP/Scanpix

Kui seni on hästi teada, et kõrge soolasisaldusega toit võib põhjustada kõrget vererõhku, siis hiljutisest uuringust selgub ka, et see võib ka kahjustada nii täiskasvanute kui loodete maksa.

Kehal on soola küll tarvis näiteks vee transportimiseks organismis ja elektriliste närviimpulsside toimimiselt, kuid liigne kogus soola võib põhjustada kõrget vererõhku, mis on südamehaiguste ja infarkti üks peamisi põhjuseid.

Hiljuti ajakirjas Journal of Agricultural and Food Chemistry avaldatud Hiinas asuva Jinani ülikooli uuringust selgus ka, et soolas leiduv naatrium kutsub liigsel kasutamisel maksas esile kahjulikke muutusi. Selle tagajärjel toodetakse haigeid rakke, kasvab rakkkude suremus, väheneb rakkude pooldumise aktiivsus ja tekkida võib ka maksafibroos.

Uurijad tegid katseid hiirte ja kanade embrüotega. Hiirtele pakuti kõrge soolasisaldusega toitu ja embrüod pandi soolasesse keskkonda. Mõlemal juhul kasvas maksakahjustuste risk.

Uurijad arvavad, et maksa kahjustumist põhjustab sool oksüdatiivse stressi tõttu. See on olukord organismis, kus on häiritud oksüdatiivsete stressorite ja antioksüdantide omavaheline tasakaal. Ülekaalus on oksüdatiivsed stressorid, mille üleküllus kahjustab tõsiselt organismi, samas kui vähene oksüdatiivne stress on vajalik organismi kaitsemehhanismide käivitamiseks.

Positiivne uudis on see, et C-vitamiin aitab rakul liigsest soolast põhjustatud kahjustustest taastuda.

Selleks, et liigsest soola söömisest põhjustatud maksakahjustusi vältida, ei tohiks päevas süüa rohkem kui 1500 milligrammi soola. Tähelepanu peaks pöörama ka sellele, et enamik soola ei sattu meie toitu mitte soolatoosist, vaid eeltöödeldud ja valmis toidust, millele on sageli juba eelnevalt palju soola lisatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles