Ossinovski soovib uut HIV-i ravijuhendit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis diagnoositakse HIV sageli hilises staadiumis.
Eestis diagnoositakse HIV sageli hilises staadiumis. Foto: Kristjan Teedema

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski pöördus haigekassa ja ravijuhendite nõukoja poole taotlusega koostada ravijuhend HIV-positiivsete varajaseks avastamiseks ja raviks, mis tagaks HIV-nakkuse võimalikult varajase diagnoosimise, raviga alustamise ja ravi järjepidevuse.

Eesti HIV ravijuhend koostati 2003. aastal ja vajab seetõttu HIV epidemioloogilist olukorda arvestades uuendamist, teatas Ossinovski Med24-le. Ta selgitas, et HIV on nakkushaigus, mis ohustab kogu meie ühiskonda ning seda kinnitab fakt, et igal aastal suureneb  heteroseksuaalsel teel nakatunute osakaal. Oluline on ka asjaolu, et Eestis esineb väga palju hilist diagnoosimist ning suur osa ravi saajatest ei järgi ravirežiimi ja katkestab ravi.

«Hoolimata uute HIV juhtude langusest viimase 15 aasta jooksul, on nakatumise tase kõrge ja Eesti on Euroopa Liidus uute juhtude osas jätkuvalt esikohal,» märkis minister. Kokku on aastate jooksul Eestis HIV diagnoositud 9281 inimesel, sealhulgas AIDS 455 inimesel. HIV-nakkuse jätkuv levik, hiline diagnoosimine ning kõrge ravikatkestajate arv  on  märkimisväärseks rahaliseks koormaks nii riigi-  kui ka  ravikindlustuse eelarvele. Hoolimata uute nakkusjuhtude stabiilsest langusest ei ole HIV eripärade  tõttu Eestis ette näha kulude langust. 2014. aastal oli ravikindlustuse kulu ühe HIV-positiivse patsiendi kohta keskmiselt 1202 eurot aastas, mis ületab üldelanikkonna keskmist aastast ravikulu 3,6 korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles