Seitse soovitust peatäidest lahtisaamiseks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lateaia- ja koolilapsed võivad kaaslastelt kergesti täid saada.
Lateaia- ja koolilapsed võivad kaaslastelt kergesti täid saada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Gripipuhangu järel on Eestis aktiivselt levima hakanud kooli- ja lasteaialaste iga-aastane nuhtlus, peatäid. Seetõttu on kasulik teada, kuidas nuhtlusest võimalikult kiiresti lahti saada.

Peatäid võib saada igaüks, aga kõige sagedamini esinevad need 3–10-aastastel väikestel tüdrukutel, kes lasteaias või koolis kasutavad üksteise kamme, juuksekumme ja muud seesugust, kirjutab Terviseuudised. Enim ollakse täidega hädas just lastekollektiivides, kus nakkus levib väga kiiresti, sest lapsed on omavahel mürades ja mängides kõige rohkem peadpidi koos.

Täidega nakatumiseks on vaja otsest peakontakti inimesega, kellel on täid, või kasutada tema kammi, juukseharja, mütsi või salli. Bussiga või rongiga sõites on oht nakatuda peatugede kaudu. Kui lasteaias või koolis esineb täisid, on soovitav kontrollida laste päid kord nädalas.

Täidega nakatunu tunneb oma peanahal kerget kõdi ja mõningast liikumist. Tundlikuma peanahaga inimesed tunnevad ka täi süljest tingitud sügelust, mis esineb eriti kuklas, juuksepiiril ja kõrvade taga. Nakatumist näitab vähemalt üks nahapinnal vabalt liikuv elus täi. Tavaliselt on nakatunud ainult peanahk, harva ka kulmud, ripsmed või habemekarvad.

Täisid saab eemaldada tiheda täikammiga ja apteegis on müügil ka elektroonilised täikammid. Peatäide raviks on apteekides müügil ka erinevad toeainet dimetikoon sisaldavad preparaadid – õli, lahus ja šampoon. Dimetikoon poeb sügavale täide ja tingude hingamissüsteemi ja põhjustab nende lämbumise. Kuna toimemehhanism on füüsikaline, ei ole täide resistentsuse kujunemine võimalik. Mõned tooted on lubatud lastele juba alates kuuendast elukuust.

Kõikides täiravi pakendites on olemas korralik õpetus, kuidas preparaate kasutada. järgida nõuandeid täpselt – siis on kindel, et täidest lahti saate. Pärast täidevastase toote kasutamist kammige niisked juuksed peenepiilise täikammiga läbi, et eemaldada surnud täid ja nende munad. Oluline on, et peetakse kinni hügieeninõuetest ja nakkusallika kõrvaldamisega samaaegselt ravitakse ka nakatunut.

Selleks, et täiravi kindlasti õnnestuks, on tarvis teha järgnevat:

  1. Pese nakatunu riideesemeid-sallid, mütsid, kraega riided ja voodipesu 60 kraadi juures või vii need keemilisse puhastusse.
  2. Sama lahusega, millega teed täitõrjet, tuleb puhastada ka harjad-kammid. Juuksekummid on mõistlik minema visata ja osta uued.
  3. Kui lapsel on peatäid, siis tuleks kindlasti teavitada kooli või lasteaeda, et piirata nakkuse levikut ja vältida taasnakatumist.
  4. Lastel võiks küüned lühikeseks lõigata ja paluda neil mitte end sügada, et ei tekiks nahavigastusi.
  5. Ravi peavad samaaegselt saama kõik perekonnaliikmed.
  6. Oluline on selgitada välja võimalik nakkusallikas ja ravida ka teda (näiteks lapse sõber või pinginaaber).
  7. Tekkinud nahavigastusi või allergilisi reaktsioone tuleb ravida sümptomaatiliselt.

Loe täismahus artiklit portaalist Terviseuudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles