Vaktsineerimine pole mõeldud ainult tittedele

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kollatõve vastu vaktsineeritakse.
Kollatõve vastu vaktsineeritakse. Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli kliinikumi nakkusosakonna juhataja Matti Maimetsa sõnul on Eestis levinud suhtumine, et vaktsineerimine on pigem tittede värk ja koos lapsepõlvega kaob ka vajadus vaktsineerimisteks.


«Kui teie mõnel tuttaval on olnud kopsupõletik, siis võib suure tõenäosusega selle süüdlaseks pidada pneumokoki ehk Streptococcus pneumoniae nimelist bakterit,» selgitas Maimets Õhtulehele ning lisas, et kuigi selle bakteri vastu saab end vaktsineerida, kasutatakse seda imevähe.

Ka Eesti Tervise Fondi juhatuse esimehe, Tallinna perearsti Eero Merilinnu sõnul on Eestis just vanemate inimeste hulgas tõsiseks probleemiks pneumokoki põhjustatud haigused, nagu kopsupõletik, vereringeinfektsioonid, ajukelmepõletik ehk meningiit ning kõrvapõletik.

Maimetsa sõnul tuleks siiski kõigil, kes soovivad ka vanemas eas aktiivset ja tervet elu nautida, tasuline pneumokokivaktsiin ära teha. «Siis võib rahuliku südamega tantsuõhtutel käia, mehele minna ning lapselapsi hoida,» möönis ta.

Maimetsa hinnangul on vähese vaktsineerimise üheks põhjuseks vähene teadlikkus – noortel ja tervetel esineb kopsupõletikku väga vähe, kuid risk sellesse haigestuda kasvab just vananedes, sest siis inimese immuunsus väheneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles