Tartu bioinformaatikud otsivad parimat rinnavähi ravimit

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laborihiir
Laborihiir Foto: Qi Zhou/AFP/Scanpix

Ligikaudu 20 teadusasutuse ja ravimifirmaga üleeuroopalises teadusprojektis aitavad tõhusamaid rinnavähiravimeid välja töötada ka Tartu ülikooli bioinformaatikud.

Kuna enamik katsetatavatest ravimitest ei jõua müügile ja ka suur osa müügile jõudvatest ravimitest ei osutu tõhusaks, siis otsib kogu ravimitööstus lahendust küsimusele, kuidas perspektiivitu ravim võimalikult varases uurimistöö etapis ära tunda, kirjutab ERRi teadusportaal Novaator. Selleks tehakse vähimudeleid ehk vähi väljendamiseks loodud katseobjekte, milleks sobivad hästi laborihiired, kellel tekitatakse vähk kas geenide muundamise või vähikoe siirdamisega.

Uusi vähimudeleid arendavad eestlaste osalusel ka üleeuroopalise projekti «PREDECT» töörühmad, kes püüavad muu hulgas leida uusi ravimeid rinnavähi vastu. Selleks loovad nad hiiremudeleid pannes laborilooma sisse kasvama rinnavähi, et seejärel jälgida, millised inimese vähile sarnased omadused sel tekivad.

Loe lähemalt ka ERRi teadusportaalist Novaator.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles