Levinud valuvaigisti võtmine võib vähendada vähiriski

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aspiriini võtmine võib aidata vähi vastu, kuid suurendab teiste haiguste riski.
Aspiriini võtmine võib aidata vähi vastu, kuid suurendab teiste haiguste riski. Foto: Stephen Kelly/PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Värskest USA teadlaste uuringust selgub, et aspiriin võib vähendada tunduvalt riski haigestuda teatud vähiliikidesse.

Eile avaldasid USA uurijad ajakirjas Journal of the American Medical Association Oncology artikli, milles väidetakse, et neil, kes võtavad regulaarselt aspiriini, haigestuvad tavalisest vähem vähki.

USA teadlased uurisid 135 965 terviseuuringutele vastanud haiglaõe ja tervishoiuspetsialisti andmeid ja avastasid, et neil, kes võtsid aspiriini kas regulaarselt või vähemalt kaks korda nädalas, oli keskmiselt kolm protsenti madalam risk haigestuda vähki. Märgatavalt madalam oli aga soolevähki ja seedetrakti vähki haigestumise risk, mis vähenes vastavalt 19 ja 15 protsenti.

Uuringu läbi viinud teadlaste sõnul võiks aspiriini võtmine rinnavähi võtmiseks täiendada juba väljakujunenud meetodeid nagu näiteks jämesoole ja peensoole lõpuosa uuringut kolonoskoopiat. «Nüüd võime paljudel inimestel soovitada aspiriini võtmist soolevähi riski vähendamiseks, eriti neil, kes võtavad aspiriini juba teiste haiguste, nagu näiteks südamehaiguste, riski vähendamiseks,» ütles uurimistöö üks autoreid, Andrew Chan, kes  tegeleb seedetrakti probleemidega Massachusettsi üldhaiglas.  

Aspiriini kaitsev toime avaldus pärast viieaastast aspiriini pidevat võtmist. Uurimistöös kirjutatakse, et regulaarne aspiriini võtmine aitaks USAs vältida ligikaudu 30 000 seedetrakti kasvaja teket. Ka sooles leiduvate vähkkasvajate arv võiks märgatavalt kahaneda. Selliste levinud vähiliikide nagu rinna-, kopsu- ja eesnäärmevähk aspiriini võtmine aga uurijate sõnul aitavat ei tundu.

Tähelepanu tuleks pöörata ka sellele, et tegemist oli vaatluspõhise uuringuga, mille tulemused ei ole nii usaldusväärsed kui juhuslikustatud valimiga eksperimentaaluuringud ehk uuringud, mille käigus teostatakse kindel, teadlaste poolt rangelt kontrollitud katse juhuslikult valitud uuringus osalejatega. Igaühel ei tasu aspiriini võtma hakata ka seetõttu, et see on osadele inimestele vastunäidustatud ja pealegi kaasnevad aspiriini võtmisega kindlad riskid nagu näiteks veritsuse ja insuldi risk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles