Nägemishäirega inimeste arv on hüppeliselt kasvanud

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lühinägelikkust saab korrigeerida kontaktläätsedega.
Lühinägelikkust saab korrigeerida kontaktläätsedega. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Hiljuti avaldatud andmete järgi on 108 miljonil inimesel nägemishäire, mida oleks võimalik korrigeerida.

Nägemishäiretega inimeste arv kasvab meeletu kiirusega, kirjutatakse USA optomeetria akadeemia ajakirja. Ajakirja Optometry and Vision Science märtsikuu väljaandes avaldatud uuringu kohaselt kannatab kogu maailmas 108 miljonit inimest sellise nägemishäire all, mida on võimalik korrigeerida. 101 miljonil inimesel on keskmine või raske nägemishäire, milleks loetakse näiteks lühi- ja kaugnägelikkus. Seitse miljonit inimest on pimedad.

Uurijad analüüsisid ligikaudu 250 uuringut, mis olid tehtud 1990.–2010. aastal, et selgitada välja, kui paljudel inimestel on korrigeeritav nägemishäire. Selgus, et sellel ajal kasvas nägemishäirete arv 15 protsenti ja nende tõttu pimedaks jäänud inimeste arv kaheksa protsenti.

«Esimesel kohal on nägemishäiretest valguse fokusseerimisega seotud häired ja teisel kohal pimedus,» ütles uuringu juhtiv autor, Lõuna-Aafrikas asuva Brien Holdeni nägemisinstituudi uurija Kovin Naidoo. Teadlaste andmetel on korrigeeritav nägemishäire ühel inimesel 90-st.

Teadlaste hinnangul on nägemishäirete kasv seotud nii maailma rahvastiku kasvu kui ka inimeste üha pikema elueaga. Maailma rahvastik kasvas uuritud perioodil ligikaudu 30 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles