Jõulueined tõstavad kehakaalu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulude tähistamine seostub paljuski toiduga ja kuna pühadeaegsed toidud kipuvad olema rasvased, võib kehakaal jõuludega tõusta.
Jõulude tähistamine seostub paljuski toiduga ja kuna pühadeaegsed toidud kipuvad olema rasvased, võib kehakaal jõuludega tõusta. Foto: SCANPIX

Inglismaal tehtud uuringutega on kindlaks tehtud, et pühade ajal suureneb päevas saadav energiakogus ligikaudu 500 kilokalori võrra. See tuleb nii maitsvate söökide kui tavalisest suurema alkoholikoguse arvelt.

500 lisakilokalorit päevas on Tervise Arengu Instituudi esindaja Maris Jakobsoni sõnul piisav, et kehakaal pühadega suureneks. Figuurisõpradeprogrammi konsultant Kaja Torm tõi välja, et jõuluaegsed traditsioonid on tihti seotud toiduga ja jõuluroad, näiteks ahjukartulid, seapraad, majoneesiga salatid, praekapsas ja koogid on sageli rasvased.

Jakobsoni hinnangul on oma osa kehakaalu tõusus ka alkoholi tarvitamisel. «Pühade ajal, mil inimestel on rohkem vaba aega ning pidusid palju, võivad joodud alkoholikogused märkamatult suureks minna. Alkoholi tarvitades väheneb ka kontroll olukorra üle ning inimene võib seetõttu enesele märkamata süüa rohkem, kui sooviks,» ütles ta.

Selgituseks lisas Jakobson, et alkoholi toimel aeglustub maksas glükoosi ainevahetus, langeb veresuhkru tase ja tekib näljatunne. «Mida rohkem juua, seda suuremaks muutub söögiisu ja söödud toidukogus.»

Samuti on alkohol ise energiarikas: üks gramm puhast alkoholi annab ligi seitse kilokalorit ehk pea sama palju kui gramm rasva. Näiteks ühest pitsist kangest alkoholist saab organism 88 kilokalorit, suur klaas veini 185 kilokalorit ja pooleliitrine pudel õlut 215 kilokalorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles