Aknast alla kukkunud laps võib eluks ajaks sandistuda (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui laps akna juures mängib, tuleks see kindlalt sulgeda ka siis, kui korter asub esimesel korrusel.
Kui laps akna juures mängib, tuleks see kindlalt sulgeda ka siis, kui korter asub esimesel korrusel. Foto: Philip Toscano/PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Värskest uuringust selgub, et Austrias kukub aknast alla iga kolme nädala tagant üks laps. Aastas sureb selle tagajärjel kolm last ja raskeid kehavigastusi 12 last. Eluohtlikuks võib saada ka esimeselt korruselt kukkumine.

Andmed aknast välja kukkunud laste kohta avaldas Austria liiklusohutuse kuratoorium, kes analüüsis 87 alla 15-aastase lapse juhtumit, kirjutab ajaleht Der Standard. Uuriti juhtumeid alates 2010. aastast. Kuratooriumi sõnul on olukord eriti hull kevadel. Peaaegu 70 protsendil aknast alla lennanud lastest ei olnud veel viieaastaseks saanud ja ligikaudu neljandik ei olnud veel kolmesed.

«Enamikul juhtudel ei olnud lapsed üksi kodus, seda ohtu alahinnatakse kõvasti,» kommenteeris kuratooriumi direktor Othmar Thann. Tema sõnul oleks suure osa õnnetustest saanud lihtsasti ära hoida.

Aknast alla kukkumine on eriti ohtlik väikelastele, sest kui nendega see õnnetus juhtub, lõppeb see sageli surmaga. «Kui inimene kukub täiskiirusel otse pea peale, siis võib see olla surmav juba kahe meetri kõrguselt kukkudes. Imikute kriitiliseks kukkumiskõrguseks, mille puhul võib tekkida raske vigastus, peetakse kõrgust, mis ületab keha pikkuse. Laste puhul on kriitiline kahe- kuni kolmekordne keha pikkus,» rääkis sotsiaalmeditsiini keskuse SMZ-Ost juht Alexander Rokitansky.

Kuigi aknast alla kukkunud laps ei pruugi surma saada, võib ta saada tõsiseid kehavigastusi. Rokitansky sõnul on õnnetuste tagajärjeks näiteks kolju- ja ajutraumad, arenguhäired ja halvatus. Eksperdi sõnul saab aknast alla kukkudes tavaliselt korraga mitu organit tõsiseid vigastusi, sageli saavad viga rinnakorv ja kopsud. Eriti sageli kukub aknast alla kaks peamist rühma lapsi: kahe- kuni nelja-aastased väikelapsed ja umbes kümneaastased lapsed.

Austria liiklusohutuse kuratoorium on seisukohal, et lapsi ei tohiks kunagi üksi jätta, kui aken on lahti tehtud. Peale selle tasuks akendele ja rõdudele paigaldada lukud, mis on tema sõnul ka suurepäraseks abivahendiks murdvaraste vastu. Akendest tuleks eemale hoida ka toolid ja lauad ning aknalauale ei tohiks panna ka mänge ega muid esemeid, mis võivad tõmmata laste tähelepanu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles