Eesti aitab riiki, kus arstidki kardavad noorte seksuaalsuhetega tegelda

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondoomid.
Kondoomid. Foto: SCANPIX

Eesti Seksuaaltervise Liit jagab teadmisi noorte seksuaaltervisest Kõrgõzstaniga, kus on raske kätte saada rasestumisvastaseid vahendeid ning isegi arstid ei julge noorte seksuaalteemadega tegelda. 

Paari aasta eest alanud Eesti Seksuaaltervise Liidu (ESTL) ja Reproductive Health Alliance of Kyrgyzstan (RHAK) koostööprojekti käigus tehti veebruaris viimane visiit Kõrgõzstani, et jagada ümarlauas teadmisi seksuaaltervise valdkonnas töötavatele võtmeisikutele valitsus- ja õppeasutustest, teatas liit. 

RHAKi juhtimisel anti ülevaade seksuaaltervisealastest nõustamisteenustest noorte nõustamiskeskustes, internetinõustamisest ja seksuaalhariduse korraldusest Eesti näidete varal. Ümarlaual toodi välja vajadus standardite loomiseks Kõrgõzstani noorte seksuaaltervise alastele teenustele, vajadus tagada noortele teenuste, teabe ja seksuaalhariduse kättesaadavus koostöös erinevate riiklike ja mitteriiklike organisatsioonidega. Eesti delegatsioon kohtus ka Kõrgõzstani parlamendiliikmetega ning parlamendi sotsiaalkomisjoniga. Huvi oli ootamatult suur – planeeritud nelja osaleja asemel tuli RHAKi ja ESTLiga kohtumisele 30 inimest ning planeeritud poole tunni asemel vältas diskussioon ligi kaks tundi. Kohtumise lõpetuseks kinnitas sotsiaalkomisjoni esimees hr Sadõk, et selle teemaga tegeletakse ja alustatakse regulaarseid kokkusaamisi RHAKi ja poliitikute vahel.

ESTL Seksuaaltervise Kliiniku juhataja dr Mairi Kaha sõnul on Kõrgõzstanis senini ligipääs seksuaaltervise teenustele ebapiisav. Rasestumisvastaste vahendite kättesaadavus noortele on raskendatud nii kalli hinna, vastavate teenuste puudumise kui ka eelarvamuste tõttu. Arstid ei julge Kaha hinnangul noorte seksuaaltervise teemadega tegeleda hukkamõistu ning karistuse hirmus. Vastavalt kohaliku ametkonna tõekspidamistele ei esine seksuaalsuhteid ilma lapse saamise soovita, ei esine abielueelseid või -väliseid seksuaalsuhteid, seda hoolimata uuringute tulemustest, mis näitavad vastupidist. Väga positiivne on, et Kõrgõzstanis on tegevad mitmed noorte tervise pärast muretsevad mitteriiklikud ja rahvusvahelised organisatsioonid, kelle südameasjaks on kujunenud olukorda muuta.

Eesti Seksuaaltervise Liidu tegevjuhi ja Kõrgõzstani koostööprojekti juhi Marko Nummerti sõnul näitasid Kõrgõzstais toimunud kohtumised nii ministeeriumite kui ka parlamendiliikmetega, et soov ja tahe seda teemat arendada on seal olemas. Eesti saab siinkohal suureks abiks olla.  Eesti Seksuaaltervise Liidu noorte nõustamiskeskuste võrgustik koos kooli seksuaalharidusega on toodud maailmale eeskujuks Maailma Terviseorganisatsiooni poolt koostatud juhtumianalüüsis ja UNESCO seksuaalhariduse kulutõhususe uuringus.

2015. aastal käis koostöö raames Eestis Kõrgõzstani delegatsioon, kuhu kuulusid sealsete noorte seksuaaltervisealaste nõustamiskeskuste eestvedajad ning ministeeriumite esindajad. Tutvuti Eestis pakutavate seksuaaltervisealaste teenustega, seksuaalhariduse korraldusega koolides, külastati haigekassat, terviseametit, tervise arengu instituuti ning sotsiaal- ja haridusministeeriumi.

Eesti eksperdid käisid Kõrgõzstanis esimest korda 2015. aasta veebruaris, mil kaardistati koos Kõrgõzstani kolleegidega sealsed vajadused eesmärgiga parandada noortele pakutavate teenuste ja teabe kvaliteeti ning nõustada kolleege kooli seksuaalhariduse korraldamisel. Augustis 2015 toimus nädalane koolitus Kõrgõzstani meedikutele ja tervishoiu korraldusega tegelevatele spetsialistidele, kelle igapäevatööks on noortesõbralike seksuaaltervisealaste nõustamisteenuste käigushoidmine.

2014. aastal alustasid Eesti Seksuaaltervise Liit (ESTL) ja Reproductive Health Alliance of Kyrgyzstan (RHAK) koostööprojektiga, mille eesmärgiks on soovimatute raseduste ning abortide arvu vähendamine, seksuaalsel teel levivate infektsioonide ja HIV ennetamine Kõrgõzstanis. Eesmärgi saavutamiseks võimestasime Kõrgõzstanis tegutseva reproduktiivalaste noorte nõustamisteenuste võrgustikku ja seksuaaltervise valdkonna võtmeorganisatsioonide pädevust Eesti edukate ja maailmas tunnustatud näidete varal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles