Miks lihased tõmblevad vahetult enne magamajäämist?

PM Tervis
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike lihaste tõmblemine enne magama jäämist on täiesti normaalne nähtus.
Väike lihaste tõmblemine enne magama jäämist on täiesti normaalne nähtus. Foto: SCANPIX

Oled voodis tekki mähitud ning korraga saab lahti lasta terve päeva pingetest. Vahetult enne täielikku unne vajumist otsustab aga keha järsult ühe tugeva jõnksu teha.

Paljud inimesed kogevad pidevalt enne magamajäämist keha valdavat järsku jõnksu, mis hetkeks üles äratab. The Independent vastab, miks keha nii toimib.

Äkilised liigutused on tegelikult täiesti normaalne füsioloogiline nähtus. Nimelt kui hakkate magama jääma, siis võib teie lihaste aktiivsus tõusta järsult ning sellepärast lihased ka tõmblevad.

Lihastõmblus tekib siis, kui magama jäädes serotoniini tase langeb, selleks et hoida suuremaid lihaseid paigal, väiksemaid lihaseid see aga ei kontrolli ning seetõttu tekib tõmblus.

Tõmblused on kõige sagedamad laste puhul, kuid siiski kogeb enamik inimesi neid. Enamasti jäävad aga need tõmblused meile märkamata, sest oleme nende tulles juba unemaailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles