Ossinovski: perearsti amet võiks olla oluliselt prestiižsem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski.
Jevgeni Ossinovski. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski märkis arstiabi kättesaadavust ja perearstiabi probleeme puudutavatele arupärimistele vastates, et perearsti elukutse võiks olla oluliselt prestiižsem ja seejuures võiks abi olla ka nende nn inkubatsiooniskeemist. 

Ossinovski vastas 7. märtsi Riigikokogu istungil arupärimistele arstiabi kättesaadavuse kohta, vahendab Med24. Üks küsimus puudutas Varstu ja Tsirguliina perearstikeskusi, mis pandi 1. jaanuarist kinni.

«Probleem on väga tõsine, inimesed on väga sellest haavatud, et neid ei austata ja nad ei saa elementaarset arstiabi oma kodukohas, kuigi kõik Valga- ja Võrumaa elanikud on eluaeg maksnud makse ja neil on õigus küsida Euroopa tasemel arstiabi,» suunas Heimar Lenk Ossinovskile küsimuse.

Ossinovski kinnitas, et nende perearstikeskuste sulgemise asjus on sotsiaalministeerium kui ka terviseamet kogukondadega suhelnud. «Oleme andnud vallaelanikele tagasisidet valmisolekust kohtuda ja arutada võimalikke tegevusi Varstu valla elanikele üldarstiabi tagamisel. Koostöös terviseametiga oleme pidanud läbirääkimisi Sõmerpalu perearstiga, kes on avaldanud valmisolekut võtta Varstu nimistu endale teenindamiseks. Sõmerpalu perearst on andnud terviseametile kinnituse, et hakkab 1. aprillist Varstu perearstikeskuses vastu võtma. Perearst ise hakkab vastu võtma kord nädalas ja ülejäänud päevadel on perearstikeskuses olemas pereõde. Rohkem Õru ja Tõlliste valla elanike poolt nimistu liitmise kohta kaebusi hetkel laekunud ei ole,» rääkis ta.

Keskuste sulgemise põhjustena tõi minister välja asjaolu, et vastavate nimistute täituvus oli väga väike, jäädes alla tervishoiuteenuste korraldamise seaduses nimetatud piirsuuruse alammäära. Tema selgitusel ei ole nii väikeste nimistute puhul kaetud piisavalt rahastust, et tagada teenuse nõuetekohane osutamine.

Probleem on Ossinovski sõnul ka selles, et nii väikeste nimistute peale ei tule ühtegi perearsti. See olukord on ka Varstu vallas, kus olenemata korralikest ruumidest ei ole pikemat aega õnnestunud leida nimistule perearsti, sest ükski perearst ei ole olnud sellest huvitatud.

Samuti tõdes minister, et suur mure on perearstide kättesaadavus ka pikemas perspektiivis. «Täna on perearstide keskmiseks vanuseks 55 eluaastat, väljaspool suuremaid keskusi on ta oluliselt kõrgem. Eriti väikestes kohtades on nimistute täitmisega pikemat aega probleeme ja need ainult süvenevad,» ütles ta. Noored arstid soovivad töötada just suuremates keskustes, kus on mitu arsti koos ning kus nad saavad töötada meeskonnana.

«Olen kuulnud ka seda, et arstiteadusese õppejõud suunavad tudengeid ka rohkem glamuursemate arstiametite poole ja perearst on selline lihtne arstike – ülemäära prestiižseks seda ei peeta. Loodan, et see tõele ei vasta. Ma arvan, et perearst kui see, kes mõneti moodustab kõige põhilisema aluse Eesti tervishoiusüsteemis, võiks oluliselt prestiižsem olla,» rääkis Ossinovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles