Dr Mardna: tervishoiureform võib jätta iga neljanda maainimese arstiabita (2)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Mardna.
Peeter Mardna. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Doktor Peeter Mardna leiab, et Eesti tervishoiud juhivad ahnus ja isekus ning põhiline viga on nii üksikisiku kui haigla tasandil isiklike huvide esikohale seadmine.

Mardna on seisukohal, et ka praegune tervishoiupoliitika ei hooli patsiendist ega rahva tervisest üldisemalt, kirjutab Pealinn. «Me räägime vaid kallist tippmeditsiinist, kuid üksikud kopsusiirdamised rahva tervist ei paranda. Riik peaks suunama rahvast tervislikumat elu elama,» ütles Mardna.

Ta tõi näiteks, et inimesed tuleb panna tegema terviseteadlikke otsuseid – piisavalt liikuma, tervislikult toituma, vaktsineerima ja korrapäraselt perearsti juures käima. Nii parandab ka eestlaste tervis ning siin peaks doktori sõnul olema riigipoolne rõhuasetus.

Mardna sõnul käsitletakse tervishoiudebattides pseudoteemasid nagu võrgustamine, digiteenuste arendamine jne, mille kõrval jäävad tähelepanuta tervishoiu tegelikud probleemid. Mardna hinnangul ei tohi tervishoiuvõrgu korrastamisel «üle sõita» neist inimestest, kes haiglate kokkutõmbamise järel keskustesse kolida ei saa.

Tema hinnangul ei räägita Eestis, kuidas pääseb maainimene sinna, kus abi pakutakse. «Sest nii ei saa olla, et see mure jääb ainuüksi tema enda õlgadele. Kuid meedia keeldub sellest rääkimast, sest see ei käi peavooluliiniga kokku,» leidis Mardna ja lisas, et kui teema tõstetaks üles ja inimesed saaksid arutleda, siis ehk tekiks ka riiklik tahe asjaga tegelda.

Kuidas saada järjekorrad lühemaks?

Ravijärjekordade lühendamiseks pakub dr Mardna aga trahvi arsti vastuvõtule mitteilmumise eest. Tema sõnul oli 2014. aastal oli Eestis 3,2 miljonit registreeritud vastuvõttu. Nendele ilmumata jättis 10 protsenti ehk 320 000 tühja visiiti. Eriarsti järjekorras on inimesi 150-160 000 ning poole rohkem jätab tulemata.

Arsti sõnul Soomes sellist trahvi kohaldatakse ning praegu käivad arutelud summa tõstmise osas – kavas on tõsta see 70 euro peale. Mardna sõnul piisaks Eestis 10-eurosest trahvist, juba see paneks inimesed vastutustundlikumalt käituma.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles