Millised tervisekontrollid on vajalikud lapsele enne esimesse klassi minekut?

, vanemusaldusarst
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igas kontrollis jälgitakse lapse kasvu ja arengut, kuulmist, nägemist ja kõnet, antakse teavet vaktsineerimisega ennetatavate nakkushaiguste kohta ja vaktsineeritakse, aidatakse kaasa tervislike toitumis- ja liikumisharjumuste kujunemisele ning nõustatakse lapsevanemaid.
Igas kontrollis jälgitakse lapse kasvu ja arengut, kuulmist, nägemist ja kõnet, antakse teavet vaktsineerimisega ennetatavate nakkushaiguste kohta ja vaktsineeritakse, aidatakse kaasa tervislike toitumis- ja liikumisharjumuste kujunemisele ning nõustatakse lapsevanemaid. Foto: Wavebreakmedia ltd

Tervisekontrolli eesmärgid on igal vanusaastal, alla 2-aastastel lastel ka vanuskuude lõikes, erinevad. Igas kontrollis jälgitakse lapse kasvu ja arengut, kuulmist, nägemist ja kõnet, antakse teavet vaktsineerimisega ennetatavate nakkushaiguste kohta ja vaktsineeritakse, aidatakse kaasa tervislike toitumis- ja liikumisharjumuste kujunemisele ning nõustatakse lapsevanemaid.

Kuni 7-aastaste laste ennetavaid tervisekontrolle teevad perearst ja -õde. Kooliealiste laste tervisekontrolle teeb kooliõde 1., 3., 7. ja 11. klassi lastele. Ennetavaid tervisekontrolle tuleb teha perearsti juures 2., 5., ja 9. klassi lastele. Lisaks peavad kõik lapsed ennetava tervisekontrolli raames külastama silmaarsti kolmeaastaselt.

Kui lapse kool on selgunud, tuleb kooli esitada taotlus ning andmed lapse tervise kohta.

Ametlikult kinnitatud väljavõtte saamiseks lapse tervisekaardist tuleb lapsega perearsti juurde üldläbivaatusele minna. Sellel ajal kontrollib perearst lapse nägemis- ja kuulmisteravust, kõne arengut, kasvu ja kaalu, annab hinnangu rühile jne. Selles vanuses last peab ka vaktsineerima difteeria, teetanuse, läkaköha ja lastehalvatuse vastu.

Enne kooli minemist on vajalik lisaks perearstile külastada vaid hambaarsti

Laialt on levinud eksiarvamus, et laps peab enne kooli minemist käima kindlasti silmaarsti vastuvõtul. Silmaarsti ja teiste spetsialistide juures konsulteerimine on vajalik üksnes siis, kui perearst märkab läbivaatuse käigus kõrvalekaldeid, mille tõttu on vajalik täiendav konsultatsioon. Koolieelne laps peab spetsialistidest külastama ainult hambaarsti.

Tavaliselt kinnitab väljavõte tervisekaardist, et õpilasel ei ole koolis õppimiseks tervisest tulenevaid vastunäidustusi või juhib tähelepanu asjaoludele, millega tuleb koolielus arvestada. Väljavõte tervisekaardist ei sisalda detailset ülevaadet kõigist varem põetud haigustest, ent oluline teave puudutab varasemaid immuniseerimisi, kroonilisi haigusi, pidevalt kasutatavaid ravimeid, aga ka infot allergiate kohta. Teave on vajalik lapse tervise jälgimisel koolis, samuti õppekoormuse ja eluviisi kohaldamiseks. Väljavõte saab olema esimene info õpilase tervisekaardis, mille avab kooliõde.

Lapse vanus/

klass

ArstÕdeHambaarstSilmaarst
Laste soovitatavad tervisekontrollide ajad (kehtestatud sotsiaalministri määrusega)
1 nädal (koduvisiit)XX  
2 nädalatX   
1 kuuX   
2 kuud X  
3 kuudX   

4,5 kuud

 X  
6 kuudX   
7 kuud X  
9 kuudX   
12 kuudX   
18 kuudX   
2 aastat X  
3 aastatX XX

4 aastat

 X  

5 aastat

X   

6-7 aastat

X x (6 a) 
7–8 aastat / I Xx (7 a) 
8–9 aastat / IIX   
9–10 aastat / III Xx (9 a) 
11–12 aastat / VX x (12 a) 
13–14 aastat / VII Xx (14 a) 
15–16 aastat / IXX x (15 a) 
17–18 aastat / XI X  

Allikas: Haigekassa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles