USA arstidelt hakatakse nõudma digiretseptide väljastamist (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiani kirjutasid New Yorgi arstid retsepte välja käsitsi.
Siiani kirjutasid New Yorgi arstid retsepte välja käsitsi. Foto: Anthony Devlin/PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Kuigi suure osa eestlaste jaoks tunduvad digiretseptid iseenesestmõistetava abivahendina, mida haigeks jäädes aeg-ajalt tarvis läheb, on paljude ameeriklaste jaoks tegemist uudse saavutusega, millega tuleb veel harjuda. New Yorgi osariik hakkab arstidelt digiretseptide väljastamist nõudma karmi karistusega ähvardades.

Selle aasta 27. märtsist toimub New Yorgi osariigis retseptide kirjutamise vallas suur muudatus: paberile kirjutatud retseptid koos arstide kurikuulsalt halva käekirjaga kaovad ajalukku ja nende asemele tulevad digiretseptid, kirjutab The New York Times.

New York on esimene osariik, kus hakatakse digiretseptide väljastamist nõudma karmi karistusega ähvardades. Arste, kes sellest keelduvad, ootab rahatrahv ja korduva rikkumise korral koguni vangistus. Seni nõutakse arstidelt digiretseptide väljastamist ka Minnesota osariigis, kuid paberit ja pastakat kasutavatel arstidel karistust karta ei tulnud.

Muudatus sai alguse juba 2012. aastal I-Stopi nimelise seadusega, mille vastuvõtmise üheks kõige olulisemaks põhjuseks oli retseptiga väljakirjutatavate valuvaigistite laialt levinud väär tarvitamine. 20 miljoni elanikuga New Yorgi osariigis kirjutati 2013.–2014. aastal 27 miljonit valuvaigisti retsepti. Kui 2004. aastal suri opiodidie väärkasutamise tõttu 341 inimest, siis 2013. aastaks kasvas see arv 1227-ni.

I-Stopi esimene osa jõustus 2013. aastal. Sellega nõuti, et arst kontrolliks enne patsiendile ravimi väljakirjutamist veebis asuvast nimekirjast, missuguseid ravimeid on patsiendile varem välja kirjutatud. Sellest registrist saab aga mööda minna väga lihtsalt: piisab ka üksnes sellest, kui patsient ütleb arstile oma nime kirjapildi valesti.

Teine I-Stopi oluline osa on digiretseptidele üleminek, mille eesmärgiks on pettuste, kuid ka arsti käekirja väärast tõlgendamisest põhjustatud eksituste vältimine. Digiretseptidele üleminek pidi toimuma juba aasta eest, kuid New Yorgi seadusandjad olid sunnitud seaduse jõustumise tarkvara turvalisusega seotud probleemide tõttu edasi lükkuma. Nüüd on need probleemid lahendatud ja tundub, et muudatuse sisseviimist ei takista enam midagi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles