Kuidas hoida kroonilise haiguse korral kulutusi ravimitele kontrolli all?

, Haigekassa ravimite ja meditsiiniseadmete talituse peaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka väga tervislike eluviiside juures tuleb pahatihti võtta regulaarselt ravimeid terve ülejäänud elu, mis omakorda põhjustab pikaajalisi kulutusi ravimitele.
Ka väga tervislike eluviiside juures tuleb pahatihti võtta regulaarselt ravimeid terve ülejäänud elu, mis omakorda põhjustab pikaajalisi kulutusi ravimitele. Foto: Petr Koudelka/ Panthermedia

Südameveresoonkonna haigused, sh hüpertensioon ehk kõrgvererõhutõbi on oma tüsistustega Eestis peamine haigestumise ja surma põhjus. Kõrge vererõhk on insuldi, südameinfarkti, südamepuudulikkuse, neerukahjustuse ja enneaegse surma oluline riskitegur.

Hüpertensiooni varase avastamise ning tõhusa raviga on võimalik tüsistuste esinemissagedust oluliselt vähendada. Selleks peavad haigestunud järgima täpselt arsti määratud ravi. Lisaks elustiili muutmisele ei tohi ära unustada ka toitumise, liikumise jt patsiendi enda kontrollitavate eluviiside tähtsat rolli. Ka väga tervislike eluviiside juures tuleb pahatihti võtta regulaarselt ravimeid terve ülejäänud elu, mis omakorda põhjustab pikaajalisi kulutusi ravimitele. Nii nagu igas teises ravimiklassis erineb – toimeaine piires – märkimisväärselt ka hüpertooniaravimite hind. Patsiendil on võimalik teha valikuid erinevate hindadega ravimite vahel ning tulenevalt oma valikust säästa ainuüksi ühe ravimi pealt aastas kümneid eurosid.

Soodsam hind ei tähenda kehvemat ravimit

Sama toimeainega ning samal kujul (tabletid, siirup vm) ravimeid on Eestis müügil erinevatelt ravimitootjatelt. Oluline on seejuures teada, et kõik need vastavad toime, ohutuse ja kvaliteedi osas ühesugustele nõuetele ning erinevus patsiendi jaoks seisneb peamiselt hinnas. Seega võib väita, et sama toimeainega ravimitele ei laiene tuntud käibetõde, et kallim on parem.

Erinevus ravimi hinnas kujuneb ostja jaoks apteegi ja ravimifirma kehtestatavast ravimihinnast. Haigekassa hüvitab ravimite kulu kindlustatutele kuni piirihinnani. Piirhinnad kehtestatakse sama toimeaine ja manustamisviisiga ravimite grupile, mis kantakse soodusravimite loetellu. Loetelu uuendatakse regulaarselt kord kvartalis – 1. jaanuaril, 1. aprillil, 1. juulil ja 1. oktoobril ning samaaegselt võivad muutuda ka ravimite piirhinnad. Kui patsiendile on välja kirjutatud või patsient soovib osta ravimit, mille hind on piirhinnast kõrgem, tuleb tal kehtiva piirhinna ja ravimi müügihinna vahe ise katta. Seega tasub igal ostu juures küsida apteekrilt nõu soodsaima pakendi kohta. Ravim, mis näiteks märtsi lõpus oli patsiendile soodsaim, ei pruugi seda enam aprilli algusest olla.

Foto: Illustratsioon: Haigekassa

Retseptid on enamasti toimeainepõhised

Kõikides ravimites on toimeaine, mis ravib või leevendab haigust, ning abiained, mis on vajalikud selleks, et toimeaine oleks manustatav soovitud kujul (nt tabletina, salvina, aerosoolina) ja mis annavad ravimile maitse ja välimuse. See kehtib nii käsimüügi- kui ka retseptiravimite kohta.

Üldjuhul kirjutab arst retseptile toimeaine nimetuse. Sel juhul on apteekril kohustus pakkuda ostjale sobivate ravimite hulgast soodsaimat. Kuigi üldiselt on määratud toimeaine piires erinevate ravimpreparaatide vahetamine ohutu, ei saa välistada, et arst peab meditsiinilistel põhjustel retsepti koostama pakendipõhiselt ehk retseptile kirjutatakse konkreetse tootja kindla preparaadi nimetus. Sel juhul peab ravimi väljakirjutaja patsienti teavitama ravimi asendamise võimalusest ja tingimustest. Kui ravim ei ole asendatav, tuleb patsienti teavitada asendamise keelamisest ja selle põhjusest.

Riigiportaalis saab kulutustel silma peal hoida

Riigiportaalis www.eesti.ee on igalühel võimalik hõlpsalt veenduda, kas retsept kirjutati välja toimeainepõhiselt ja kas ostetud ravim kuulus hinnalt soodsamate hulka. Oma retsepte saab vaadata riigiportaali retseptikeskuses (E-teenused → Kodanikule → Tervis ja tervisekaitse → Retseptid). Toimeainepõhiselt koostatud retseptil on märge «Toimeainepõhine» (Retsepti detailinfo ->Andmed arsti juures ->Pakendi kood, nimetus, arv). Konkreetse pakendi valikul on näha arsti põhjendus, miks just selle tootja konkreetne ravim oli inimesele antud juhul vajalik (Andmed arsti juures ->Asendamatuse põhjendus). Juba välja ostetud retseptide puhul on retsepti andmete kohal näha info, kas ostetud ravim kuulus soodsamasse gruppi või oli ruumi kokkuhoiule. Igaühel tasub ka endal ravimite väljakirjutamise ja väljastamise protsessis aktiivselt osaleda.

Võimalikku säästu patsiendile ehk konkreetset summat on võimalik näha detailvaates (Retsepti detailinfo->Andmed apteegis->Võimalik sääst). Samuti näeb patsient apteekri sisestatud selgitust inimese kallima ravimi valiku kohta (Andmed apteegis->Apteekri lisaselgitus).

Riigiportaalis on võimalik vaadata ka ülejäänud retseptide infot – millised retseptid on kehtivad, kes on olnud ravimite ostjaks, milliseid ravimeid on ostetud jne. Portaali eesti.ee saab siseneda ID-kaardi, mobiil-ID või pangalinkide abiga.

Hüpertensiooni esineb enam kui kolmandikul arenenud riikide elanikest ning Eesti eakatel seas esineb seda rohkem kui 60 protsendil.

Foto: eesti.ee
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles