Ühistranspordi kasutamine aitab kaalu kaotada

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühistranspordi valimine auto asemel aitab kaalu langetada.
Ühistranspordi valimine auto asemel aitab kaalu langetada. Foto: SCANPIX

Kaalu saab langetada ka tööle minnes – auto asemel tasuks mõelda kõndimisele, jalgrattasõidule või ühistranspordi kasutamisele.

Londoni hügieeni- ja troopilise meditsiini kooli eksperdid jälgisid üle 150 000 briti, vanuses 40 kuni 69. See on suurim uuring, mis on tehtud aktiivse transpordi positiivsete külgede uurimiseks.

Nad leidsid, et inimestel, kes kõnnivad või sõidavad rattaga tööle, on väiksem kehamassi indeks kui neil, kes sõidavad autoga. Lisaks selgus, et ka ühistranspordi kasutajatel on väiksem kehamassiindeks ja keharasva protsent kui autoga sõitjatel, kirjutab The Independent.

Kehakaalu jaoks on kõige efektiivsem viis tööle sõita jalgrattaga. Mehed, kes sõitsid rattaga tööle, kaalusid autoga sõitjatest viis kilogrammi vähem, naised aga 4,4 kilogrammi. Teisele kohale platseerus tööle jalutamine, millele järgnes ühistranspordi kasutamine.

Võrreldes autosõitjatega kaalusid mehed, kes kasutasid ühistransporti 2,2 kilogrammi vähem. Need, kes kasutasid ühistransporti koos jalutamise või jalgrattasõiduga, kaalusid 3,1 kilogrammi vähem. Naisterahvas kaalus vaid ühistransporti kasutades kilo vähem kui autoga sõitja ning kaks kilo vähem kui ta kasutas ühistransporti koos jalutamise või jalgrattasõiduga.

Paljudel ei ole võimalik tööle jalutada või jalgrattaga sõita, sest töökoht asub liiga kaugel. Kuid kui inimesed saaksid kasvõi osa oma teekonnast sel viisil läbida, siis tõstaks see oluliselt nende füüsilist aktiivsust, leidis uuring.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles