Miks sõrmed surisevad ja kuidas sellest hädast vabaneda?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõrmede surisemine on seotud kaelalihastega.
Sõrmede surisemine on seotud kaelalihastega. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Väga paljudel inimestel on igapäevase elu osaks tundlikkuse häired kätes, nagu surinad, käte suremine ja ebaloomulik valu. Kust see pärineb ja kuidas selle vastu võidelda?

Tihti arvab inimene, et probleem tuleneb kuskilt küünarliigese või randme piirkonnast või koguni sõrmedest endast, vahendab Terviseuudised portaali teraapialaegas.ee. Sageli tunneb inimene ebamugavustunnet ning valu ka kaela piirkonnas, aga ei oska seda kuidagi seostada surinaga sõrmedes. Tegelikult võib just seal peituda lahendus inimest piinavale murele.

Väga tihti tulenevadki surinad sõrmedes, käte suremine ja muu taoline just kaelast. Põhjuseks võivad olla rohkem ja vähem tõsised probleemid, aga väga paljudel juhtudel on põhjuseks ühed riukalikud lihased: eesmine, keskmine ja tagumine astriklihas. Nende ülesandeks on kaela kallutamine ja rotatsioon samale küljele ning kaela painutus ette. Lisaks vastutavad nad sissehingamisel ka esimese ja teise roide tõstmise eest. Astriklihaste vahelt lähevad läbi rangluualune arter ja närvid, mis moodustavad õlapõimiku ja varustavad närvidega ülajäsemeid. Kui astriklihased lühenevad, tekkivad pinged ka õlapõimikus ja rangluualustes arterites, mistõttu muutub halvemaks ka käte verevarustus.  

Astriklihaste lühenemine tuleneb tihti meie igapäevasest elust. Väga tihti esineb seda inimestel, kellel on igapäevaselt järgnevad sundasendid nagu näiteks sage pea pööramine, kaela pidev küljepainutuses olev ja pea pidev eesasend.

Asendi parandamine aitab

Selleks, et astriklihaste elastsus taastada ning kinnipitsunud veresooned ja närvid vabastada, võib kasu olla paaril korral päevas tehtavatest harjutustest. Meeles tuleb aga pidada, et üksnes nendest ei piisa. Kõigepealt tuleb korrigeerida ka oma igapäevaseid asendeid.

Siit leiad veel mõned videod harjutustest, mis aitavad astriklihaste pingetest vabaneda ja ülemisi roideid mobiliseerida.

Loe ka täismahus artiklit portaalist Terviseuudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles