Seebiga tekkinud segadus võis lõppeda ränga haigusega

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Desinfitseerimisvahendi asemel seepi kasutanud haigla kutsub patsiendid HIV-testi tegema.
Desinfitseerimisvahendi asemel seepi kasutanud haigla kutsub patsiendid HIV-testi tegema. Foto: Valery Hache/AFP/Scanpix

Šveitsis Tincinos asuv Lugano regionaalhaigla palus 45 patsiendil tulla tegema HIV ja hepatiidi testi, pärast seda kui selgus, et seadmete desinfitseerimisega oli tekkinud segadus.

Haigla teatas veebruaris oma koduleheküljel, et desinfitseerimisvahendi ja seebiga tekkinud segaduse tõttu on väga väike võimalus, et patsiendid on nakatunud B- või C-hepatiiti või HIV-viirusesse, kirjutab The Local.

Segadus tekkis endoskoopiaseadetega, mida haigla sõnul pesi üks masin valesti: kaks korda pesuvahendiga, mitte nii nagu ette nähtud – üks kord pesuvahendiga ja üks kord desinfitseeriva vahendiga. Haigla sõnul on kõrgel temperatuuril seebiga pesemine küll nakkuste vältimiseks vajaliku pesemise kõige olulisem osa, kuid desinfitseerimisvahendit kasutatakse selleks, et eemaldada kõik allesjäänud haigustekitajad, isegi kui need esinevad väikestes kogustes. Kuigi nakkuse saamise risk on väga väike, on 45 patsienti, keda endoskoopiaseadmega uuriti, kutsutud tegema testi, mis näitab, kas nad on haigestunud.

Haigla pressiesindaja Mariano Masserini sõnul on desinfitseerimisvahendi asemel masinasse seebi pannud haigla töötaja sisejuurdluse ajaks töölt kõrvaldatud. «Olematut riski ei ole üheski haiglas,» lisas Masserini. «Meie eesmärk on vähendada riski nii nulli lähedaseks kui võimalik ja vigadest õppida, selleks et pidevalt parandada patsientide turvalisust ja neile antava ravi kvaliteeti.» Kodulehel vabandas haigla vea pärast asjassepuutuvate patsientide eest. Testi tulemused saabuvad kahe nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles