Kahe ravimi koosmõju hävitas rinnavähi 11 päevaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnavähki haigestub palju inimesi.
Rinnavähki haigestub palju inimesi. Foto: Panther Media/Scanpix

Londoni vähiuuringute instituudi arstide rühm uuris enne operatsiooni kahe rinnavähiravimi toimet ning avastas üllatuslikult, et ligi 11 protsendil patsientidest ei vähendanud ravimid mitte ainult kasvaja suurust, vaid hävitasid selle pelgalt 11 päevaga.

Kuigi uurimistöö on veel varajases staadiumis, võivad märkimisväärsed tulemused viidata sellele, et osa rinnavähiga patsiente ei pea enam keemiaravi saama, vahendab Med24.

Esmalt randomiseeriti 130 naist rühma, kes ei saanud enne kasvajate operatiivset eemaldamist mingit ravi. Tegemist oli kontrollrühmaga. Teine ja kolmas rühm said üksteist päeva pärast diagnoosimist ning enne operatsiooni kas ainult trastuzumabi (Herceptin) või ainult lapatiniibi (Tyverb). Ülejäänud 127 naist randomiseeriti kontrollrühma, ainult trastuzumabi saavasse rühma või mõlemat ravimit kombinatsioonis saavasse rühma.

Uurimisrühm oli huvitatud lapatiniibi ja trasuzumabi toimete uurimisest. Tegemist on kahe ravimiga, mille sihtmärgiks on HER2 − valk, mis soodustab rinnavähi vohamist ligikaudu ühel patsiendil kümnest. Varem oli täheldatud, et nendel ravimitel eraldi oli tugev toime rinnanäärmevähile; Herceptin toimib kasvajarakkude pinnal, samas kui lapatiniib suudab tungida raku sisse ja takistada HER2 «tööd».

Nende ravimite kooskasutamisel oli kõige märkimisväärsem mõju. Ainult üheteistkümne päeva jooksul kadusid kõik kasvajasümptomid täielikult 11 protsendil patsientidest. 17 protsendil patsientidest oli kasvaja vähenenud suuruseni alla 5 mm. Ravivastust täheldati isegi naistel, kellel oli lümfisõlmedesse metastaseerunud 2. staadiumi rinnavähk.

Kaheosalise uuringu tulemusi esitleti hiljuti Euroopa rinnanäärmevähi kümnendal konverentsil ja need põhinevad 257-l HER2-positiivse rinnavähiga naisel.

Loe pikemalt Med24.ee-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles