Riik vähendab koolis müüdavate puu- ja köögiviljade toetust

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunad.
Õunad. Foto: Ted S. Warren/AP/Scanpix

Kui varem maksti koolidele seal pakutavate puu- ja köögiviljade eest päevas lapse kohta 0,064 eurot, siis nüüd soovib riik seda summat koolide elava huvi tõttu kärpida. Samas on kavas eelarvest koolipuu- ja juurviljade jaoks täiendavalt raha eraldada.

«Kuna selle õppeaasta esimestel taotlusvoorudel on olnud väga aktiivne toetuse taotlemine nii toodete jagamiseks kui seotud tegevuste läbiviimiseks, siis väheneb toetuse määr õpilase kohta õppepäevas 0,064 eurolt 0,050 euroni,» ütles maaeluministeeriumi põllumajandusturu korraldamise osakonna juhataja Mai Talvik. Ühtlasi lisab riik täiendavalt koolipuuvilja ja -köögivilja toetuseks 80 000 eurot, et eelarves kavandatud rahast jätkuks kindlasti õppeaasta lõpuni.

Koolipuu- ja juurviljade programmiga tehti algust kuue aasta eest ja koos taotlejate huvi kasvuga on aasta-aastalt suurenenud ka toetuste eelarve. Eelmisel õppeaastal maksti koolipuuvilja ja -köögivilja kava raames toetusena kokku 842 717 eurot. Käimasoleva õppeaasta kolme taotlusvooru raames on toetust makstud kokku 407 457 eurot.

Kui programmi esimesel aastal osales selles 357 haridusasutust, siis eelmisel aastal  oli see arv kasvanud juba 805-ni. 2009./2010. õppeaastal jagati lastele programmi raames kokku 136 tonni puu- ja köögivilju, kuid möödunud aastal juba 944 tonni.

Pakutavatest toodetest olid 2014/2015. õppeaastal populaarseimad õunad (31 protsenti jagatud kogusest), pirnid (23 protsenti), porgandid (13 protsenti), kurk (kuus protsenti), kapsas (viis protsenti), tomat (viis protsenti) ja ploomid (neli protsenti).

Alates eelmisest õppeaastast on võimalik saada toetust ka puu- ja köögiviljade kasvatamise ja kasutamisega seotud tegevuste läbiviimiseks, mille piirmääraks on 30 eurot õpilase kohta õppeaastas. Eelmisel aastal maksti koolipuuvilja ja köögivilja kava raames seotud tegevuste läbi viimiseks 25 223 eurot toetust ning tegevustest sai osa 5907 last. 2016. aastal toetati seotud tegevuste läbiviimist juba 68 018 euroga.

Toetuse taotlejaks võib olla haridusasutus, puu- ja köögiviljatoodete pakkuja, kohalik omavalitsus haridusasutuste nimel või haridusasutust esindav koolipuuviljatoetuse taotlemise eesmärgil loodud juriidiline isik.

Koolipuuvilja ja -köögivilja kava on Euroopa Liidu programm, mille eesmärk on edendada puu- ja köögiviljade tarbimist laste seas ja laste tervislikku toitumist, sealhulgas vähendada ülekaalulisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles