Arstide liit: eriarstiabi viiakse patsiendist kaugemale (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstide liidu sõnul võib juhtuda, et peagi saab eriarstilt abi vaid suuremates linnades.
Arstide liidu sõnul võib juhtuda, et peagi saab eriarstilt abi vaid suuremates linnades. Foto: Tairo Lutter

Haigekassas koostatud eriarstiabi geograafilise kättesaadavuse põhimõtete järgi ei ole eriarstiabi osutamine maakonnahaiglates haiglahoonete, aparatuuri ja personaliressursi kasutamise seisukohalt optimaalne, seetõttu koondatakse enamik erialasid ainult kahte või nelja kohta Eestis.

Tsentraliseerimine ei puuduta mitte ainult statsionaarset haiglaravi, vaid ka ambulatoorset abi, teatas arstide liit. Näiteks kardioloogi, neuroloogi, reumatoloogi, gastroenteroloogi, uroloogi ja veel mitme eriala arsti vastuvõtul saab edaspidi käia ainult Tallinnas, Tartus, Pärnus või Kohtla-Järvel. Sünnitusabi oleks haigekassa analüüsi alusel optimaalne jätta vaid Tallinna, Tartusse ja Kohtla-Järvele, koos günekoloogiaga antakse seda siiski ka Pärnus ja geograafilist eripära arvestades Kuressaares. Maakondadest kaotatakse ka spetsialiseeritud statsionaarne pediaatriline abi ja lastearstide vastuvõtud.

Neid põhimõtteid on haigekassa käesoleva aasta ravilepinguid sõlmides juba rakendanud, andes suure osa üldhaiglate töömahust piirkondlikele haiglatele. Samal ajal käib sotsiaalministeeriumis koos eriarstiabi pikaajalise prognoosi töörühm, mis otsusteni ei ole veel jõudnud. Ministeeriumi tellimusel koostasid arstlikud erialaseltsid mõne aasta eest erialade arengukavad, millega haigekassa praegune tegevus on vastuolus. Ometi juhib nii ministeeriumi tervisevaldkonda kui ka haigekassa nõukogu tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

Arstide liit on seisukohal, et niinimetatud geograafilise kättesaadavuse põhimõtete näol on tegemist arstiabi kättesaadavust oluliselt halvendava kavaga, mille töötas välja ravi rahastaja – haigekassa, rääkimata läbi patsientide ja erialaspetsialistidega. Kuna praegused muudatused  ei vasta patsientide tegelikele vajadustele ja põhjustavad neile lisakulutusi, teeme ettepaneku enne osapooltega läbirääkimist ja ühiste otsuste tegemist peatada haigekassa kava teostamine ja jätkata eriarstiabi osutamist haiglates vähemalt eelmise aasta tasemel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles