Meisterkoka rinnapiimakampaania lõppes skandaaliga

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jamie Oliveri soovitus toita last rinnaga ajas paljud emad ärevile.
Jamie Oliveri soovitus toita last rinnaga ajas paljud emad ärevile. Foto: Vladimir Godnik/picture alliance/moodboard/Scanpix

Staarkokk Jamie Oliver on varem Inglismaal edukalt läbi viinud koolilõunate ja suhkrumaksu kampaania, kuid nüüd tundub paljudele inglastele, et kokk on üle piiri läinud.

Hiljuti tuli Jamie Oliver välja kampaaniaga mille eesmärk on ärgitada rohkem Briti emasid last rinnaga toitma, kirjutab Independent. See vallandas pahameelelaviini Briti meedias. Eriti vihased on paljud naised, kelle sõnul ei peaks sel alal asjatundmatu meesterahvas neid õpetama tulema.

Jamie Oliver on näiteks välja tulnud väitega, et emadel, kes toidavad last rinnaga kuus kuud, on poole väiksem risk haigestuda rinnavähki. Peale selle toob ta välja, et lastel, keda rinnaga ei toideta, on suurem oht kaalus liigselt juurde võtta. Oliveri väidab ka, et lapse rinnaga toitmine on lihtne ja mugav.

«Naised – meie päästja on saabunud,» ironiseerib kolumnist Victoria Young ajalehes The Telegraph. Young on veendunud, et Oliver peaks lõpetama naistele näpunäidete jagamise ja tagasi kööki minema. Pahane on ka Barbara Ellen, kes avaldab ajalehes The Guardian samuti arvamust, et lapse toitmise eest vastutab eelkõige siiski ema.

Seevastu osa naisi on Oliveri ka kaitse alla võtnud ja öelnud, et ka isadel on õigus laste kasvatamise kohta otsuseid teha. «Üksnes see, et ta ise last rinnaga ei toida, ei tähenda, et ta ei võiks tunda huvi emade ees seisvate väljakutsete vastu,» kirjutab Charlotte Gill ajalehes Independent. Tema sõnul võib koka toitumisnõuannetest kõigile kasu olla ja seda arutelu ei tohiks lämmatada ülitundlikud emad, kes tunnevad, et neid rünnatakse.

Oliver ise on ennast Twitteri vahendusel kaitstes öelnud, et lapse rinnaga toitmine on üksnes üks tema viimasel kahel aastal tehtud toitumisuuringutega seotud huvialadest. «Mõistan, et lapse rinnaga toitmine ei ole lihtne ja mõnel juhul ei ole see isegi mitte võimalik, kuid tahtsin toetada naisi, kes seda teevad ja muuta selle nende jaoks lihtsamaks,» kirjutas Oliver, kelle sõnul peaks rinnaga toitmise lisama ka riiklikesse ülekaalulisusega võitlemise kavadesse. «Praeguse ja tulevase isana ei soovi ma mingil juhul solvata naisi ega emasid, sest tean, kui suurepärased nad on, ja pealegi saaksin selle eest koju jõudes kere peale,» lisas meisterkokk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles