Mis juhtub, kui süüa kanamune?1

Heilika Leinus
Heilika Leinus, reporter
:

Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu soovitab  julgelt süüa kanamune ning lihavõttepühade puhul värvida mune ainult naturaalsete värvidega –  näiteks sibulakoore, peedimahla, riisi ja kaselehtedega, mustikamahla ning lõngajuppidega.

«Kanamuna on pikka aega peetud kolesteroolirikkaks ning üsna ebatervislikuks toiduks, kuid viimastel aastatel on tõestatud, et munas on nii küllastumata kui küllastatud rasvhapped tasakaalus ja muna söömine ei avalda olulist mõju vere kolesteroolitasemele,» rääkis Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu. «Kanamuna sisaldab inimese elutegevuseks vajalikke vitamiine –  A-, D-, E-, H- ja kõiki B-rühma vitamiine. Vitamiinide hulk munas sõltub peamiselt kanade toidust ja munejate vanusest.» 

Katri Merisalu kinnitusel võiks süüa iga päev kaks mitte väga kõvaks keedetud muna – keetmise aeg võiks jääda viie ja seitsme minuti vahele. «Muna on inimese organismi jaoks üsna kergesti omastatav toiduaine. Kuigi munade bioväärtus on kõrge, ei ole munas palju kaloreid. Seega  sobivad munad ideaalseks toiduks neile, kellel on kaalulangetamise soov. Keskmise suurusega kanamuna sisaldab 7.5 g valku, 6 g rasvu, 0.6 g süsivesikuid. Lisaks sisaldavad munad trüptofaani, mis aitab inimese kehas toota serotoniini ehk niinimetatud õnnehormooni.»

«Mune ei tohi toatemperatuuril väga pikalt hoida, sest munakoore pooride kaudu võivad munasse tungida bakterid ja hallitused. Toatemperatuuril hoitud munadesse tungivad mikroobid 2-3 nädalaga. Seetõttu soovitangi mune hoida pigem jahedas – madalatel plusskraadidel,» lisas Merisalu.

Kui tekkib soov midagi uut ja põnevat ära proovida, siis võiks teha näiteks punapeedimarinaadis mune.

Punapeedimarinaadis munade retsept

  • 10 kõvaks keedetud muna
  • 1 väike keedetud punapeet
  • 1 liiter vett
  • 4 sl 30%-list äädikat
  • pool tl musta pipra teri
  • 1 tl vürtsiteri
  • 1 tl koriandriseemneid
  • 1 kaneelikang (võib asenda ka 2 hakitud küüslauguküünega)
  • 2/3 värsket tšillipiprakauna
  • 1 sl soola
  • 1 tl suhkrut

Pane kooritud munad koos tükeldatud punapeediga liitrisesse purki. Ülejäänud ainetest keeda marinaad tasasel tulel kaane all 10 minutit. Kuum marinaad valada purki kooritud munade peale ja lasta mõni päev külmkapis maitsestuda. Marinaad peaks olema hapu maitsega.

Kirjuta toimetajalePrindi
Artikli märksõnadbakteridkanamunakeedetud munarasvhappedtoiduvärvid
Samal teemal
apteeker ANNAB NÕU
Eesti Haigekassa
Saada meile vihje!
Nägid midagi huvitavat? Saada meile kiri, video või pilt siit!
EKSTREEMNE SPORT
STERIGIPÄEV TERVISHOIUS
Viimased uudised
KASULIK TEAVE
Laste hammaste tervisAlkohol ja tervisUimastid ja nende mõjuNoorte vaimne tervisHIV
Nõuanded Kõik
Liikumine Kõik
HaigusedKõik
48h populaarsemad teemad
PostimeesKõik
TarbijaKõik
NaineKõik
Top lood
Top kommentaarid
Liitu Postimehe uudiskirjaga ja ole kursis päeva olulisimate uudistega!
Vali omale meelepärased teemad:
Aitäh, et liitusid
Postimehe uudiskirjaga!
Juba homme jõuab esimene uudiskiri sinuni.
TAGASI POSTIMEHE LEHELE