Verekeskus sai saare pealt priske saagi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Selle nädala esmaspäeval ja teisipäeval korraldas Põhja-Eesti regionaalhaigla Kuressaare kultuurikeskuses doonoripäevad, mille ajal koguti 173 inimeselt kokku 78 liitrit verd.

Esmaseid doonoreid oli 14 ja kokku soovis verd loovutada 197 inimest, kuid 24 neist saadeti tagasi madala hemoglobiinitaseme või mõnel muul tervisega seotud põhjusel, nagu näiteks varasemad operatsioonid ja ravimite tarvitamine, kirjutab Saarte Hääl.

«Nagu Eestis üldiselt, nii on ka Saaremaal doonorite seas enam naisi,» lausus Põhja-Eesti regionaalhaigla kommunikatsioonispetsialist Urve Pals. Kõige aktiivsemad on doonorid vanuses 25–44 eluaastat, kes moodustavad üle poole (58 protsenti) kõigist doonoritest, järgmise doonorite grupi (26 protsenti) moodustavad noored vanuses 18–24 ja 16 protsenti doonoritest on vanuses 44–65.

Vaatamata sellele, et hetkel on verekeskuse verevarud päris head, on Palsi sõnul sageli juurde vaja negatiivsete veregruppide verd, eriti 0-reesusnegatiivset verd, mille omanikke on vaid 4,3 protsenti Eesti elanikkonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles