Vaata, milline näeb välja regionaalhaigla uus korpus

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avatud Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) kõrgtehnoloogiline C-korpus muudab nii meditsiinitöötajatele kui ka patsientidele haiglas liikumise mugavamaks.

Värskelt avatud korpuses leiab päevakirurgia operatsiooniploki, kardioloogiakeskuse, verepanga, laboratooriumi, polikliinikud, logistika- ja jäätmekeskuse ning haigla keskusköögi. C-korpus on viiekorruseline ning sellest uusehitus on 7393 ruutmeetrit ning rekonstrueeritud osa 20 136 ruutmeetrit.

PERHi juhatuse liige ja uuenduste eestvedaja Sven Kruubi sõnul muudab uus korpus haigete ravimise kompaktsemaks. Ta tõi näiteks radioloogiakeskuse ja laboratooriumi, mis asuvad erialakabinettidest vaid n-ö kiviviske kaugusel. Ka uus päevakirurgia osakond paikneb kirurgiapolikliiniku läheduses.

Kruup hoidmas käes toruposti kapslit.
Kruup hoidmas käes toruposti kapslit. Foto: Raul Mee

Analüüside mugavamaks saatmiseks kasutatakse C-korpuses ka nn toruposti. See kujutab endast seadet, mida mööda liiguvad kapslitesse paigutatud analüüsi materjalid. «Kõik teed viivad Rooma ehk laborisse,» ütles Kruup torupostist rääkides. PERHi laboratooriumis tehakse aastas ligikaudu kolm miljonit laboriuuringut. Näiteks eelmisel aastal saabus laborisse 747 543 proovimaterjali.

X-korpuses asub 18 operatsioonitoaga operatsiooniplokk, mis moodustab nüüd ühtse terviku C-korpuses avatava päevakirurgia viie operatsioonitoa ja jälgimisosakonnaga. Päevakirurgia osakonda on loodud samuti nüüdisaegne töökeskkond: operatsioonitoad, patsientide registratuur ja ootamise ala ning ka operatsioonijärgsele taastumisele on mõeldud. Selleks on 20 voodikohta ja kuus mugavustooli.

Siserõdu haigete taastumiseks.
Siserõdu haigete taastumiseks. Foto: Raul Mee

Lisaks on muudetud mugavaks ka haigete taastumine, näiteks saavad haiged «jahutada» end pinkidega siserõdul. Operatsioonijärgselt on patsientidel võimalus sööginurgas keha kinnitada, kui selles peaks olema soovi. Oma asjade hoidmiseks on patsientidel võimalus kasutada isiklikku lukustatavat kappi.

Uue korpuse valmimine muudab lihtsamaks ka patsientide liikumise polikliinikutesse ja uuringutele. Patsientidele on loodud keskse kohana aatrium, millest ühele poole jäävad erialapolikliinikud ning teisel pool asuvad radioloogiaregistratuurid.

C-korpuse valmimise järel on haigla kogu kirurgiline tegevus koondunud Mustamäe meditsiinilinnakusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles